Energi

Tålig medicinalväxt som passar till mycket

Rabarber kan skördas från tidig försommar ända in på hösten.

De är friska, syrliga och tåliga som få andra växter i grönsakslandet. Men visste du att rabarber är en gammal medicinalväxt från Kina, som förr användes för att bota magåkommor?

Som små rosaröda juveler sticker de upp sina knoppar i början av våren med ett löfte om en sommar fylld av godsaker. För det här är en frukt med många strängar på sin lyra. Dess rosa stjälkar gör sig lika bra i söta bakverk som heta chutneyröror eller friska drinkar. Fantasten Ingar Nilsson, som har skrivit boken ”Rabarber”, är en av dem som sjunger dess lov.

– Jag fick upp ögonen för den när jag bodde i Skottland under några år kring millennieskiftet och var på en rabarberfestival i Wakefield. Från att inte ha haft någon särskild relation till rabarbern blev jag väldigt förtjust, eftersom den är så mångsidig, tålig och framför allt jättegod.

Laxerande medel

Rabarbern är inte bara god, den har även en spännande historia. Den så kallade medicinalrabarbern kommer ursprungligen från Kina. Där har den odlats för sina medicinska egenskaper i tusentals år. Roten används som medicin mot diverse magåkommor – både för att bota diarré och som laxerande medel.

– I Sverige fanns rabarberrot på apoteken ända fram till 1960-talet. Den har varit lite av ett universalmedel i medicinen, eftersom den både kan driva på och få stopp på flöden beroende på vilken mängd man tar, säger Ingar Nilsson.

När det kommer till matrabarber finns det över 100 olika sorter. En av de vanligaste i Sverige är Victoria, men får Ingar välja blir det andra varianter.

– Jag tycker att Victoria har en stickig smak och är inte så förtjust i det gröna fruktköttet. Då väljer jag hellre Spangsbjerg, Rosenhagen och Elmsfeuer. De har alla ett vackert rött fruktkött som passar fint i sylt och marmelad. 

Men även de nyare, svenska sorterna Berit och Barbro, som båda har förädlats fram på SLU:s anläggning i Balsgård utanför Kristianstad under ett par decennier, är riktigt fina rabarber för såväl nybörjare som vana odlare.

– De har tagits fram för både sin smak och sitt utseende och är dessutom lika lätta att sköta som de flesta andra rabarber.

Rabarber är ett uppskattat inslag i köket
Rabarber är ett uppskattat inslag i köket. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Ge plats

Trots att det inte är en krävande växt och den många gånger lever ett försynt liv i trädgårdslandet, finns det några saker att tänka på för att få den att trivas och ge god skörd. Det första är att ge plantan gott om plats. För när roten mår bra och får utrymme att växa mår hela plantan bra.

– Plantera den med minst en halvmeter till närmaste växt och plocka bort ogräs. Ge rabarbern gödning och vattna den om det blir torrt. Tänk också på att sätta din planta i ett dränerat läge, för den vill inte ha vatten runt roten, säger Ingar Nilsson och tillägger att det hellre ska vara soligt än skuggigt om den ska trivas.

Det är inte ovanligt att rabarberplantan börjar blomma. Det är inte bra för skörden, eftersom blommorna tar kraft från plantan. Så plocka av och sätt blommorna i en vas inomhus i stället.

Du kan skörda rabarbern från tidig försommar ända in på hösten, om den fortfarande växer. Gör ett skördeavbrott mitt i sommaren. Tillför lite extra gödning och vatten så att plantan kan samla kraft och ge nya, fina stjälkar för skörd i slutet av säsongen.

– Tänk på att skörda max en fjärdedel åt gången. Det mår plantan bäst av.

När du plockar bladskaften är det viktigt att få med hela stjälkfästet. Om stjälken bryts kan den börja ruttna och skada roten. Likaså är det viktigt att inte plocka plantan helt ren inför vintern.

– Behåll stjälkarna som är kvar sedan du har slutat skörda och låt dem vissna ned. Det ger roten kraft när den går i vintervila.

Frys in

Tycker du att det är svårt att hinna ta tillvara all rabarber i landet? Ingen fara, det är bara att skörda, skölja, skära i ett par centimeter stora bitar och frysa in.

– Du behöver inte ens förvälla den innan. Stoppa den bara i plastpåsar och lägg i frysen.

Frusna rabarber håller minst ett år i frysen. Ta fram efter hand och använd i matlagningen.

Förutom de klassiska pajerna, marmeladerna och krämerna finns det massor av spännande områden inom matlagning där rabarber passar perfekt. Det finns till och med de som tillverkar både vin och öl på just rabarber.

Till fet och starkt kryddad mat passar grönsaken utmärkt.

– Syrligheten bryter av fint mot det feta och kryddiga. Och på dryckesfronten har det kommit en hel massa spännande grejer som vin, öl och likör men också saft och nektar. Det finns helt enkelt hur mycket gott som helst att göra av rabarber, säger Ingar Nilsson.