Radar · Djurrätt

Sveriges kommuner nobbar vegankost

Grönsaksomelett i en skolmatsal i Södertälje.

Mindre kött på tallrikarna – men knapert med vegansk mat. Det visar Djurens rätts granskning av hur djurvänliga Sveriges kommuner är.

De flesta kommuner uppger i Djurens rätts undersökning att de minskat på köttet i sina verksamheter under 2019. Framför allt det om att minska andelen kött i kötträtter, vilket 8 av 10 svarar att de gjort. 3 av 10 har infört fler vegetariska rätter.

Men de flesta vegetariska rätter som lagas i de kommunala köken innehåller ägg eller mjölkprodukter. Två tredjedelar av kommunerna svarar att mindre än var fjärde vegetarisk rätt också är vegansk.

– Det är synd. Väldigt mycket av den vegetariska kosten går lätt att göra vegansk och skulle ju då passa för fler, säger Moa Richter Hagert, kommunikationschef på Djurens rätt.

När det gäller att överhuvud taget erbjuda grundskoleelever helt vegansk kost säger 3 av 10 kommuner blankt nej till det.

8 av 10 kommuner säger att vegetarisk mat finns tillgänglig varje dag för alla grundskoleelever. I förskolan krävs det däremot för det mesta att föräldrarna föranmäler vegetariskt kost. Var fjärde kommun serverar vegetariskt dagligen för alla som vill.

Moa Richter Hagert tror att en förklaring till skillnaden mellan skolor och förskolor kan vara att Livsmedelsverket rekommenderar skolorna att en vegetarisk rätt ska finnas tillgänglig för alla. Den rekommendationen finns inte för förskolorna. Ängslighet är ett annat skäl, tror hon.

– Kost är generellt en känslig fråga och man är räddare när det kommer till små barn. Men det finns ingen faktamässig grund för det, säger Moa Richter Hagert.

Flera kommuner vittnar i undersökningen om att bristande kunskap är ett hinder för att öka andelen växtbaserad mat.

– Man behöver öka kompetensen när det gäller vegokost, säger Moa Richter Hagert.

Malmö kniper förstaplatsen i den rankning Djurens rätt har gjort utifrån hur kommunerna svarat. Tierp är tvåa och Södertälje trea.