Radar · Nyheter

Över 200 byggnader nedbrända i Rakhinestaten

Bild från den 16 maj.

Militären i Myanmar erkänner att de varit i det område i Rakinestaten som 200 byggnader bränts. Militären hävdar dock att de är oskyldiga och skyller bränderna på rebeller från Arakan-armén. Våldet i regionen har de senaste månaderna intensifierats och HRW kräver nu en oberoende utredning.

Våldet i Rakinestaten i Myanmar har de senaste månaderna intensifierats och flera attacker har förekommit mot civila. Myanmars militär har kämpat mot Arakan-armén (AA), som brukar beskrivas som rebeller som vill att regionen ska bli mer autonom. Myanmars militär brukar å sin sida också våld mot civilbefolkningen i regionen. AA säger sig å sin sida vilja verka för fred och rättvisa för den multietniska befolkningen i området. Sedan i januari i fjol har konflikten intensifierats.

Satellitbilder visar hur över 200 byggnader har bränts ned de senaste veckorna i Let Kar i västra Rakhinestaten. Bilder tagna före den 16 maj visar hur byggnaderna var i gott skick, varpå bränder bröt ut. Tusentals människor har tvingats fly sina hem de senaste veckorna, rapporterar Al Jazeera.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kräver nu en oberoende utredning av attackerna, som enligt HRW sannolikt har genomförts av soldater från Myanmars armé mot olika etniska grupper regionen.

– En trovärdig och opartisk utredning krävs omgående för att ta reda på vad som hände, straffa de ansvariga och ge ersättning till bybor som skadats, säger Human Rights Watch biträdande Asien-chef till Al Jazeera med anledning av de senaste attackerna.

De bränder som skett de senaste veckorna har skett enligt samma mönster som tidigare mordbränder i Rakhinestaten, där många från den muslimska minoriteten Rohingya lever.

– Nedbrännandet av Let Kar-byn bär alla kännetecknen för Myanmars tidigare militära mordbränder i Rohingya-byarna under de senaste åren, enligt HRW:s Phil Robertson.