Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. Lantbrukarnas riksförbund (LRF)  kräver hårdare straff för djurrättsaktivister, de vill att regeringen tillsätter en utredning för att se över bland annat en straffskärpning vad gäller brottet olaga intrång.
En film som visar hur poliser i Minnesota misshandlar en obeväpnad svart man har spridits på internet och väckt fördömanden och avsky. Nu har de fyra poliserna fått sparken och fallet utreds av FBI. ”Att vara svart i USA ska inte vara en dödsdom”, kommenterar borgmästaren Jacob Frey.
En rapport från Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) visar att nästan hälften, 46 procent, av landets barn- och ungdomsorganisationer har utsatts för hat och hot.

”De flesta lever i ruinerna av sina vanor." – Jean Cocteau (1889–1963), fransk dramatiker och filmskapare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det muffinsdagen. Den firas självklart genom att man äter bakverket. Det kommer ursprungligen från 1800-talets England, fast var då mycket mindre sött. På senare tid har det kommit allt fler söta varianter, även med glasyr och olika sorters innehåll och topping.

I dag firas också ostens dag.

DET HÄNDE DÅ

För 15 år sedan, 2005, visade sig Sverige ha ganska skapligt badvatten. Av de 794 svenska bad som EU hade kollat i sitt årliga test fick endast nio platser underkänt, varav de flesta låg i västra Sverige.
För 30 år sedan, 1990, återkom Börje Salming till svensk hockey efter 17 år i NHL. Han hade hunnit bli legendar i Toronto Maple Leafs men ville avsluta karriären i Sverige när han skrev på för AIK. Det blev tre säsonger innan han lade av 1993, 42 år gammal.

Den finska skådespelaren Kati Outinen fick denna dag 2002 pris som bästa kvinnliga skådespelare vid filmfestivalen i Cannes. Priset fick hon för sin insats som frälsningssoldat i Aki Kaurismäki egensinniga film ”Mannen utan minne”, som under våren för övrigt har satts upp på Dramatens scen.

6-0…

… blev det när det svenska fotbollslandslaget utklassade Finlands herrar på Råsunda för 30 år sedan, 1990..