Radar · Utrikes

Popkultur och protest samsas i ungas ilska

Unga demonstrerar mot regimen i Bangkok.

De bär dockor och leksaksfigurer, de är klädda i mössor med djuröron och broderade coronamasker och de kräver en demokrati i Thailand värd namnet. Ungdomsprotesterna vänder sig mot Thailands ledare Prayut Chan-O-Cha

På söndagen samlades de igen i huvudstaden Bangkok i den demokratirörelse som kräver regeringens avgång. Inför grupper av poliser sjöng demonstranterna en parodi på ledmotivet till den populära japanska animerade serien Hamtaro. Texten hade skrivits om med refrängen ”Upplös parlamentet”, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats.

Denna söndag var temat animerade figurer.

På fredagskvällen var temat Hungerspelen. Då samlades unga framför demokratimonumentet i Bangkok med regnbågsflaggor, dockor och tre fingrar i luften – en symbol hämtad från filmen Hungerspelen. Protesten då rörde hbtq-rörelsens regimkritik. Och hänvisningen, de tre fingrarna, till  Hungerspelen har använts sedan militärkuppen 2014 som etablerade rådande ordning.

Veckan innan helgens protester var demonstranterna svartklädda och sjöng protestsånger till rappkomp.

Populärkulturella symboler

De subversiva rörelserna använder sig av populärkulturens symboler, men budskapet är politiskt.

Gemensamt är kritiken av den tidigare armégeneralen Prayut Chan-O-Cha som blivit premiärminister, och som av demonstranterna anses representera promilitära, rojalistiska grupper.

– Jag vill ha en framtid där människor kan kämpa för demokratin. Vi behöver friheten att kunna kämpa. Den här regeringen attackerar alla dem som inte står på dess sida, säger en 27-årig advokat som ger sitt smeknamn Bowie till nyhetsbyråns utsände.

Statsvetaren Punchada Sirivunnabood vid universitetet Mahidol ser enligt CNN kraften i rörelsen:

– Den ger en tydlig signal till regeringen att studenterna, speciellt den yngre generationen, inte går med på att deras rättigheter inskränks av regeringen.

Orolig för föräldrarna

Premiärministern sade i sin tur vid förra veckans demonstrationer att han var ”orolig” för föräldrarna till de unga demonstranterna, och sade att rådande – och kontroversiella – undantagslagar ska kvarstå.

Kungadömets mäktige arméchef, general Amirat Kongsompong, uppmanar invånarna att hålla sig ”neutrala”, speciellt när det gäller budskap på sociala medier. Han vände sig indirekt till de unga demonstranterna:

– Även om jag är arméchef, så talar jag nu som thailändsk medborgare och säger att vad du än gör, så kommer du att ångra det när du blickar tillbaka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV