Radar · Miljö

Ny forskning: torskens mat har blivit sämre

Torsken i Östersjön har minskat i storlek de senaste decennierna.

Forskare har länge trott att torsken i Östersjön är mager på grund av svält. Men en ny studie visar att det istället kan handla om att maten inte innehåller tillräckligt med näringsämnen.

– Vår studie har kommit fram till att torsken inte svälter, som jag och många andra har trott tidigare. Den verkar tvärtom ha ökat sitt födointag, säger Henrik Svedäng, fiskeforskare på Stockholms universitet, till Sveriges radio.

I studien tittade man på hörselstenar på torskar fångade mellan 1995 och 2015. Dessa innehåller bland annat information om torskens proteinintag. Resultatet av studien visade överraskande att just proteinintaget ökat istället för minskat med tiden. Men anledningen till att torsken ändå mår dåligt är oklar. Anledningen kan vara ett försämrat näringsintag.

– Att det saknas specifika näringsämnen i torskens föda. Det kan vara essentiella fettsyror eller vitaminer eller något annat ämne som fisken själv inte kan producera, säger Henrik Svedäng till Sveriges Radio.

En anledning skulle kunna vara att torsken på grund av sillbrist äter mer skarpsill istället för sill, trots att den egentligen föredrar sill. Men det behövs mer forskning för att reda ut exakt var i näringskedjan det brister, menar Henrik Svedäng.