Radar · Djurrätt

Hästköttsbedrägerierna fortsätter

17 ton hästkött och ett okänt antal levande hästar har beslagtagits i en kontrollkampanj av Europol.

Hästar, hästpass och hästkött matchade inte när europeiska slakterier granskades. Cirka 17 ton hästkött och ett okänt antal levande hästar beslagtogs av nationella myndigheter i samarbete med Europol på slakterier i Belgien, Irland, Italien, Spanien och Nederländerna, skriver ATL.

157 000 hästar och 117 ton hästkött granskades i kontrollerna i åtta EU-länder: Belgien, Irland, Italien, Spanien, Nederländerna Storbritannien, Danmark och Frankrike. 2013 skärpte EU regelverket kring pass för hästar då ett utbrett fusk med hästkött som märkts som nötkött upptäcktes.

ATL skriver att i ett regelbundet samarbete mellan Europol, Interpol och polisen i 83 länder så beslagtogs mellan december förra året och juni i år runt 12 000 ton av olagliga livsmedel och drycker, sammanlagt värda ungefär 28 miljoner euro.

Produkter från djur stod för den största delen av de beslagtagna varorna, 5 000 ton.

TT berättade 2013 att "Köttbullarna på IKEA:s meny vid Kungens Kurva i Stockholm plockades bort på måndagen, sedan företaget dragit tillbaka köttbullar med hästkött i
TT berättade 2013 att "Köttbullarna på IKEA:s meny vid Kungens Kurva i Stockholm plockades bort på måndagen, sedan företaget dragit tillbaka köttbullar med hästkött i." Foto: Foto: Jessica Gow/TT

Hästköttskandalen i Europa

I början av 2013 avslöjades att hästkött ingick i miljontals produkter med färdigmat, trots att de enligt märkningen enbart innehöll nötkött. Skandalen briserade då irländska myndigheter upptäckte hästkött i hamburgare.
Fusket utlöste ett ramaskri i flera länder, då hästkött i många länder inte är allmänt accepterat som människoföda, till exempel Storbritannien.

Även Sverige drabbades av fusket och IKEA plockade under en tid bort sina köttbullar från meny efter att det visat sig att de innehöll hästkött.