Energi

God vegofika lockar kunder från när och fjärran

Färdig vegansk smörgåstårta är inte alltid lätt att hitta.

Under Redaktörens favorit publicerar vi under sommarens några av energiredaktörernas favorittexter genom åren. I dag har Jenny Luks valt en artikel om den veganska butiken Vegofika i Göteborg.

Kaféklassiker som prinsesstårta och smörgåstårta har börjat leta sig in på veganska menyer runt om i landet. En av dem som satsat är butiken Vegofika i Göteborg. Idén är att erbjuda något för alla smaker, oavsett om man gillar raw food eller gräddtårta.

Emma Persson har jobbat som kock i sju år, varav fem år med veganskt fokus, och har flera göteborgska vegorestauranger på sitt CV. Men drivet att baka tårtor tog över och idén väcktes att öppna butik och catering.

– Jag ville först starta ett kafé men ju mer jag spånade desto mer blev jag sugen på att öppna butik i stället. Dels ville jag köpa in grejer och erbjuda produkter som folk vill ha. Och dels ville jag driva cateringverksamhet, berättar Emma Persson.

Vegofika huserar i en liten lokal nära Redbergsplatsen. Här har man inrett ljust med stilrena hyllor fyllda med kokböcker, muggar, godis, choklad, te, kaffe och färdiga presentförpackningar.

Vegofika blandar klassiska bakverk med raw foodtårtor
Vegofika blandar klassiska bakverk med raw foodtårtor. Foto: Jenny Luks

Självklart är kyldisken i centrum och här samsas raw foodtårta och prinsesstårta med smörgåstårta och baguetter med veganska varianter av kycklingcurryröra och Skagenröra. Emma Persson är tydlig med att Vegofika inte har något hälsofokus.

– Vi säljer veganskt, punkt slut. Men vi erbjuder något för alla oavsett om man föredrar raw food, glutenfritt eller vanliga bakverk. Jag har utgått från vad jag själv gillar och har saknat, och så har vi frågat våra följare på Instagram vad de önskar sig, säger hon.

Inspiration från mässa

En del av inspirationen fick hon och delägarna Anna Svärdström och Alexander Svärdström på Djurens rätts mässa Vegovision. Bland annat testade de choklad och smågodis som nu finns på hyllorna i butiken.

Anna Svärdström och Emma Persson fyller kyldisken med tårtor för alla smaklökar
Anna Svärdström och Emma Persson fyller kyldisken med tårtor för alla smaklökar. Foto: Jenny Luks

Responsen från kunderna har varit alltigenom positiv, men en sak har förbryllat många: Vegofika är inget kafé. Visst finns här fyra sittplatser men i huvudsak är det kondis, butik och catering som gäller.

– Folk skriker efter kaféer. De vill verkligen att det ska vara ett kafé när de kommer hit, så de får lite av en chock, skrattar Emma Persson som dock inte är helt främmande för att expandera verksamheten med kafékoncept i framtiden.

Miljö också viktigt

Förutom att Vegofika är veganskt, spelar också miljö stor roll. Majoriteten av det som köps in är ekologiskt och helst svenska råvaror som havre- och ärtprodukter istället för soja. Ibland är det trixigt att få ihop det, som till exempel när det kommer till avokados, men exotiska frukter används inte.

– Vi vill att man ska kunna handla hos oss med gott samvete både när det kommer till djur och miljö, och inspirera till att se vegansk mat på ett nytt sätt, säger Anna Svärdström innan hon tar hand om en chokladsugen kund.