Energi

”Går i princip att odla vad som helst i kruka”

Karolina Brising älskar krukodling.

Liten eller ingen trädgård? Deppa inte. Det går utmärkt att odla ändå. Allt du behöver är några rejäla krukor och skaparlust.

– Det går i princip att odla vad som helst i kruka – även grönsaker som bönor, rödbetor och till och med potatis. Bara krukorna är stora nog, säger Karolina Brising.

Att odla i krukor är både smidigt och vackert. Det går enkelt att skapa en oas på balkongen eller samla en effektfull grupp på en plats i trädgården. Karolina Brising är en ivrig krukförespråkare. Det hon gillar mest är att det gör odling lättillgängligt för alla. Även den utan trädgård kan få tillgång till grönska – både i form av blommor och grönsaker.

– Det är ett jättebra sätt att börja på, enkelt och ogräsfritt. Det ger så mycket tillbaka, säger Karolina.

Hon är trädgårdsingenjör, utbildad vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp och driver Länsmansgården Design i Dalby i Skåne.

Började som barn

– Jag har alltid varit en odlare. Det började med krukodling när jag som liten tog sticklingar av olika blommor och planterade om dem, säger hon.

Intresset märks också när man kommer på besök till 1700-talsgården. Överallt står krukor i vackra arrangemang utplacerade runt huset, samt här och var på den 2 600 kvadratmeterstora tomten. Färgprakten och effekten är enorm när ett 20-tal krukor med blommor av skilda slag i olika rosa och röda nyanser grupperas tillsammans.

– Jag gillar att kombinera ett strikt formspråk med böljande planteringar. Krukorna är ett relativt enkelt och underhållsfritt sätt att odla på. Man behöver inte ha så många som jag har för att få en fin effekt.

En god start

För den som vill börja experimentera med odling är krukor en perfekt start. Välj först rätt kruka. Växterna trivs allra bäst i material som andas. Det gör lergodskrukor som terrakotta.

De passar bra för olika kryddväxter och ettåriga sommarblommor eftersom de måste tömmas på vintern så att de inte sprängs av fukt och frost. En nackdel är dock att de kräver ganska mycket vattning eftersom vätskan avdunstar snabbt i det porösa materialet.

Terrakottakrukor andas bra och passar alla växter, men särskilt kryddor och sommarblommor
Terrakottakrukor andas bra och passar alla växter, men särskilt kryddor och sommarblommor. Foto: Marie C Fields/Shutterstock

– Det blir en del vattnande med krukodling. Men jag brukar tänka att man kan passa på att verkligen njuta av sina växter under vattningen. Man kommer nära, ser de vackra detaljerna och känner dofterna, säger Karolina.

Hårdbränd keramik, som stengods, absorberar inte vatten och lämpar sig därför bättre till fleråriga växter där man inte måsta tömma ur jorden på vintern. Tänk bara på att jordförbättra med lite toppdressing varje år.

– Helheten är viktig. Det är bra om krukan passar ihop med stilen på huset eller platsen den ska stå på, säger Karolina.

Rätt kruka

Betong och zink är andra populära material. Den grå och silvriga färgen lyfter fram det gröna i växterna på ett fint sätt och betong passar perfekt för större blommor som kräver en stadig grund för att inte blåsa omkull.

– Alla krukor måste också ha hål i botten så att vattnet kan rinna igenom. Jag borrar hål i vanliga zinkhinkar, det är inte svårt alls. Sedan är det viktigt att satsa på en bra, näringsrik jord.

Att se till att jorden inte blir för kompakt är en utmaning i kruka. Växternas rötter måste nämligen få syre via de små luftfickor som finns i jorden. Blir jorden för tung och blöt försvinner dessa och växten riskerar att ”drunkna”.

– Täck hålet i botten med en sten eller krukskärva. Undvik lecakulor. De har en förmåga att göra torr jord torrare och blöt blötare. Då är det bättre att blanda i kompost eller perlite – en miljövänlig, vulkanisk sten och jordförbättrare, säger Karolina.

 Här ramar kruksamlingarna in en sittbänk
 Här ramar kruksamlingarna in en sittbänk. ”Det blir en del vattnande, men jag brukar passa på att njuta av stunden", säger Karolina Brising. Foto: Karolina Brising

Ska man bara ha en ettårig växt räcker det fint att fylla hela vägen med en lucker jord.

– När jag odlar perenner eller grönsaker brukar jag tillföra till exempel hönsgödsel eller algomin, som är ett algbaserat gödningsmedel.

Att vara noggrann med jorden från början brukar löna sig. Sedan är det bara att plantera: kryddväxter, sommarblommor eller perenner – allt trivs i kruka.

– Olika hostor och alunrot är hur lätta som helst. Vill man ha större saker går det också bra, som japanska lönnar, lagerhägg och smällspirea, säger Karolina.

Efter säsongen

Bor man där vintrarna är milda klarar många perenner att stå kvar i krukan året om. I alla fall om man skyddar dem lite och håller koll på temperaturen. Annars får man ställa dem i något utrymme där de inte fryser. En isolerad låda kan fungera. Har man en lövkompost kan man testa att ställa ned dem i den.

– Vi har ett orangeri på baksidan av huset. Det är ett perfekt förvaringsställe för krukorna på vintern, säger Karolina Brising.

Lisa Wallström/TT