Radar · Integritet

Ökänd hackare erkänner läcka om Afrikas rikaste kvinna

Hackaren Rui Pinto i samband med att han togs i förvar i Ungern i mars 2019 för att utvisas till Portugal.

Isabela dos Santos har kallats Angolas prinsessa. Men efter en stor läcka anklagas Afrikas rikaste kvinna för att ha plundrat sitt land. En portugisisk hackare vid namn Rui Pinto erkänner nu att han ligger bakom läckan som gett upphov till anklagelserna.

Det kallas Luanda leaks, den härva kring dottern till Angolas förre president som nu håller på att nystas upp. Flera stora nyhetsmedier, däribland svenska SVT och brittiska The Guardian har deltagit i det nätverk av grävande journalister som analyserat dokumenten.

I flera publiceringar framträder hur Isabela dos Santos med hjälp av sin fars makt byggt upp ett affärsimperium genom att plundra Angola.

De angolanska myndigheterna är också på jakt efter affärskvinnan, men också andra misstänkta i härvan. En av dem, en bankir som skötte Isabela dos Santos privata affärer hittades i förra veckan död utanför sitt garage. Isabela dos Santos själv har bestämt tillbakavisat anklagelserna.

Ligger också bakom Fotball leaks

Vem som legat bakom den stora läckan har varit höljt i dunkel, men under måndagen rapporterade portugisiska myndigheter att det är den fängslade hackaren Rui Pinto, enligt hans advokater.

”Endast tack vare vår klient har portugiser och världen tillgång till sanningen om ett slående system av rovdrift och korruption”, skriver Rui Pintos advokater i ett uttalande, enligt den portugisiska tidningen Publico.

Rui Pinto ligger också bakom Fotball leaks, som räknas som en av de största någonsin inom fotbollsvärlden. Dokumenten visar bland annat hur internationella fotbollsstjärnor undvikit skatt. Men också hur klubbar valt bort spelare på grund av etniskt ursprung.

Rui Pinto sitter nu fängslad i Portugal, anklagad för att med hjälp av läckorna försökt pressa utpressa fotbollsklubbar.

”Endast tack vare vår klient har portugiser och världen tillgång till sanningen om ett slående system av rovdrift och korruption”, säger Rui Pintos advokater i en kommuniké enligt nyhetsbyrån Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV