Radar · Djurrätt

Marin värmebölja ökade antalet insnärjda valar

En strandad val som snärjt in sig i ett fiskenät och dött i British Columbia/USA.

Valar som fastnar i fiskenät riskerar att gå en långsam och plågsam död till mötes. I samband med en marin värmebölja i västra Stilla havet ökade antalet knölvalar som snärjdes kraftigt, enligt en ny forskningsstudie.

Marina värmeböljor kommer att bli allt vanligare i takt med att planeten hettas upp. Haven absorberar en stor del av den värme som växthuseffekten leder till, något som resulterar i så kallade marina värmeböljor.

Tidigare har det varit känt att de kan orsaka korallrevs nästan omedelbara död.

Men en ny studie har visar också att valar kan drabbas indirekt.

2015 och 2016 kom rapporter att 53 respektive 55 knölvalar snärjts in i fiskenät. Åren dessförinnan låg antalet på ett tiotal varje år. Forskare vid University of California har nu kunnat knyta ökningen till en marin värmebölja.

Valarna trycktes ihop

Californiaströmmens rika djurliv lever av ett fenomen som kallas uppvällning, där näringsrikt vatten flödar från större djup upp till ytan. Men under den intensiva marina värmeböljan mellan 2014 och 2016, trycktes bandet av kallt näringsrikt vatten ihop till en smal remsa, förklarar forskaren Jarrod Santora i ett pressmeddelande från universitetet.

– Rovdjur som normalt är mer utspridda rörde sig närmre mot kusten för det var där maten fanns. Krill drabbas alltid hårt när det blir varmare, men vi började se en ökning av anjovis. Knölvalar är unika genom deras förmåga att ändra sin föda, så under de här åren rörde de sig närmre kusten.

Läs mer: Knölval var nära utrotad – nu nästan återhämtad 

Bidragande orsaken till att ett stort antalet valar snärjdes av fiskenät 2015 och 2016 var också en i grunden positiv nyhet, enligt forskarna. Nämligen att knölvalspopulationen nästan har återhämtat sig efter att skyddsinsatser påbörjades på 1960-talet, något Syre rapporterat om tidigare.

Forskarna säger sig nu ha kommit tillrätta med problemet och att valarna vid en ny marin värmebölja inte kommer att drabbas lika hårt, säger Jarrod Santora i ett uttalande.

– Vi har utvecklat riskbedömningsverktyg och vi övervakar från luften och bidrar med ekosystembaserade indikatorer till fiskemyndigheter så att de kan ta informerade beslut. Vi har ett stort team som arbetar med det här.