Radar · Miljö

Lundin petroleum ska bli ”klimatneutrala” – byter namn

På Edvard Grieg-fältet i Nordsjön produceras en betydande del av Lundin petroleums olja.

Oljebolaget Lundin petroleum vill uppnå klimatneutralitet till år 2030, och byter namn till Lundin energy, enligt ett nytt styrelsebeslut.

Lundin petroleum är i Sverige kanske mest känt för sin verksamhet i Etiopiska Ogaden-provinsen, som journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye var i färd att undersöka när de tillfångatogs i det krigsdrabbade området under 438 dagar.

Nu planerar Lundin petroleum för en framtid med mindre koldioxidutsläpp, och planerar att byta namn till Lundin energy för att återspegla detta, uppger bolaget ett pressmeddelande. Koncernchef och vd Alex Schneiter kommenterar:

– Det representerar vår ambition att bli klimatneutrala, vår position som ett ledande bolag för att producera olja och gas i framtiden och tydliggör vår roll i en energimix i förändring.

Namnbytet har föreslagits av styrelsen, men kräver även aktieägarnas godkännande vid årsstämman i mars.

Bland åtgärderna som ska sänka utsläppen finns energieffektivisering, investeringar i förnybar energi, elektrifiera oljeutvinningen och att koldioxidkompensera. 

Enligt en granskning från Dagens nyheter fungerar sannolikt endast två procent av åtgärderna för klimatkompensation som det är tänkt.

Läs mer: Kritiken mot klimatkompensation (artikel från oktober 2019).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV