Radar · Morgonkollen

Kina förlänger ledighet – virusfall ökar

Ambulanspersonal i skyddsutrustning väntar på en patient vid ett bostadsområde i Wuhan.

Antalet döda i coronavirusutbrottet i Kina fortsätter att stiga, trots de massiva åtgärderna i landet. 80 personer har nu omkommit i Kina, rapporterar myndigheter i Hubeiprovinsen, den värst drabbade provinsen.

Antalet fall av smittade fortsätter också att stiga kraftigt. Kina rapporterar 769 nya bekräftade fall, vilket gör att totalsiffran i landet nu nästan är uppe i 2 750.

Kinas premiärminister Li Keqiang besökte staden Wuhan i Hubeiprovnisen, den stad där utbrottet startade, på måndagen. Enligt regeringen pratade Li med vårdpersonal och patienter, och inspekterade insatserna för att begränsa spridningen.

I ett försök att få stopp på spridningen förlängs ledigheten i samband med det kinesiska nyåret till söndag. Egentligen skulle det avslutas på torsdag.
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer att möta regeringsrepresentanter i Peking.

”Mina WHO-kollegor och jag vill förestå den senaste utvecklingen och förstärka vårt samarbete med Kina för att bidra med ytterligare skydd mot utbrottet”, skriver han på Twitter.

Svenska utrikesdepartementet beslutade på söndagen från att avråda från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.