Energi · Recension

Guide: Här är tio bästa veganhaken i Berlin

På populära veganska Michelinkrogen Lucky Leek är upplägget på tallriken nästan lika viktigt som smaken.

Att resa klimatsmart och äta veganskt ligger onekligen i tiden – och vill du samtidigt göra stan är det få resmål som passar bättre än Berlin. Med tåget från valfri svensk storstad kan du vara framme i Europas vegostad nummer ett redan samma dag. Syres Andreas Bjunér har ätit sig genom den tyska huvudstaden och tipsar i denna veganguide om sina personliga favoriter.

Berlin, ofta kallad Europas veganhuvudstad, kan stoltsera med minst 50-60 veganska restauranger och caféer, förmodligen ännu fler. Då snackar vi bara helveganska hak, listan blir givetvis ännu längre om en räknar in alla vegetariska och veganvänliga alternativ.

Tar du morgontåget från Stockholm kan du med byten i Köpenhamn och Hamburg vara i Berlin redan samma kväll. Ännu snabbare går det från Göteborg och Malmö.

Väl på plats väntar ett digert utbud av plantbaserad mat. Pizzor, burgare, husmanskost, sushi, donuts, döner, tapas och massor av vietnamesiskt. Under två års tid har jag ätit och druckit mig igenom stadens veganska restauranger och caféer. I en stad som aldrig tycks vila öppnar och stänger det nya ställen hela tiden. Dessvärre har jag inte hunnit testa samtliga, men inte långtifrån. Här är mina tio personliga favoriter (utan inbördes rangordning):

Vietnamesiska och veganska tapas på  populära 1990 Vegan Living
Vietnamesiska och veganska tapas på  populära 1990 Vegan Living. Foto: 1990 Vegan Living

1990 Vegan Living

Adress: Krossener Straße 19
Område: Friedrichshain
Typ av kök: Vietnamesiskt
Prisnivå: 3,50 € för smårätterna samt 8,50 € för de större
Sajt: 
restaurant-1990.de

Vietnamesisk mat är lite av en berlinsk specialitet. Staden kryllar av små och stora, populära och anonyma, vietnameser. Minst elva av dessa är veganska och den kanske bästa och mest populära är 1990 Vegan Living i stadsdelen Friedrichshain. Den stora skillnaden mellan 1990 Vegan Living och andra vietnameser i staden är det stora, kreativa, prisvärda och spännande utbudet av vietnamesiska smaksensationer i form av smårätter, eller tapas. Ett tips är att boka bord i förväg och att åtminstone beställa in nummer 5, 8 och 11 på menyn.

Andra vietnameser som förtjänar ett omnämnande: Soy på Rosa-Luxemburg-Straße 30 i Mitte, Soya på Falckensteinstraße 36 (testa de vietnamesiska pannkakorna) i Kreuzberg, Cat Tuong på Kastanienallee 89 i Prenzlauer Berg och Hum Vegan Cuisine på Raumerstraße 38 i samma stadsdel. Är du mer sugen på thailändskt? Testa Like Thai Vegan på Grünberger Straße 69 i Friedrichshain.

Veganska tapas på hippa Alaska Bar i Berlinstadsdelen Neukölln
Veganska tapas på hippa Alaska Bar i Berlinstadsdelen Neukölln. Foto: Alaska Bar.

Alaska Bar

Adress: Reuterstraße 85
Område: Neukölln
Typ av kök: Tapas
Prisnivå: 3,50-6 € per tapas
Sajt: 
facebook.com/alaskabarberlin

Namnet ger knappast någon ledtråd, men Alaska Bar är något så ovanligt som en vegansk tapasbar med hög hipsterfaktor, belägen mitt i Neuköllns populära barkvarter. Trots att ingen av de tre spanska ägarna Estefania Medina Muñoz, David Ballesteros Mas och Daniel Fernandez Campos har en bakgrund i branschen, utan kommer från tv- och modeindustrin, har de sedan öppningen 2015 lyckats skapa ett av Berlins mest populära veganhak.

Baren är till utseendet typiskt berlinsk, med en mix av loppismöbler utplacerade i lokalen, samtidigt som det är uppenbart att det är genomtänkt i detalj. Maten görs helt från grunden och består av allt från tortillas till klassikerna patatas bravas och krocketer. Missa inte heller att smaka deras hemgjorda och galet goda cashewnötsost!

Har du tur råkar du titta in någon kväll när här visas en film, är konsert eller arrangeras en välgörenhetstillställning för någon djurrättsorganisation.

Omtalade Brammibal's Donuts finns numera på fyra platser i Berlin
Omtalade Brammibal's Donuts finns numera på fyra platser i Berlin. Foto: Christin Ludwig, Bild in Grau Photography.

Brammibal’s Donuts

Adress: Finns på adresserna Maybachufer 8, Danziger Straße 65,  Potsdamer Platz Arkaden på Alte Potsdamer Straße 7 och inne på KaDeWe på Tauentzienstraße 21-24.
Områden:
Mitte, Tiergarten, Neukölln, Prenzlauer Berg
Typ av kök:
Munkar
Prisnivå:
2,75 € för dessa munkar är som hittat
Sajt: 
brammibalsdonuts.com

Här kan vi verkligen snacka succé. Efter att Brammibal’s slog upp portarna vid Maybachufer i Kreuzkölln (populärt smeknamn för det hippa område som ligger på gränsen mellan Kreuzberg och Neukölln) i maj 2016 har tre nya ställen poppat upp och munkarna har blivit en riktig snackis, och då inte bara bland veganer.

Här finns ett stort urval av veganska munkar i amerikansk stil. Det spelar ingen roll vilken du beställer, de är alla värda att testas. Plus: Bra kaffe!

En söt frukostbricka på Geh Veg
En söt frukostbricka på Geh Veg. Foto: Geh Veg.

Geh Veg

Adress: Triffstraße 37
Område: Wedding
Typ av kök: Café
Prisnivå: En frukostbricka kostar 6,50-8,50 €
Sajt:
gehvegberlin.de

”Vi respekterar naturen och alla levande varelser, och med vårt kafé vill vi ge ett värdefullt bidrag till ett bättre liv på jorden”. Efter detta motto jobbar den alltid lika trevliga personalen på caféet Geh Veg, beläget bortom stadens turistfällor, precis vid tunnelbanestationen Amrumer Straße i den mångkulturella stadsdelen Wedding, dit man flyttade vid årsskiftet efter många år på Birkenstraße i Moabit.

Här ligger fokus på hemlagat och hembakat, och är du ute efter frukost eller fika är det få ställen, om ens något, som toppar denna lilla pärla, men du kan också käka lunch, till exempel soppa eller Geh Veghs hemgjorda svartbönsburgare.

Bland frukostalternativen finns två brutalt välsmakande brickor, en något nyttigare och en åt det lite sötare hållet, men det finns också ett koppel av bagels samt gröt, smoothies och soygurt med müsli, eller snarare müsli med soygurt. Ett extra plus till kaffet.
Är du här under sommarhalvåret får du absolut inte missa att smaka på glass, här finns hela 18 olika vegan- och sojafria glassmaker till priset 1,5 euro per kula.

Vedeldad napolitansk pizza på La Stella Nera, numera Berlins enda helveganska pizzeria
Vedeldad napolitansk pizza på La Stella Nera, numera Berlins enda helveganska pizzeria. Foto: La Stella Nera.

La Stella Nera

Adress: Leykestraße 18
Område: Neukölln
Typ av kök: Pizza
Prisnivå: En pizza kostar mellan 5.50-12 €
Sajt: 
lastellanera.de

Ingen mat- eller restaurangguide är komplett utan pizza och när omåttligt populära, trots sin vida kända otrevliga service och opålitliga öppettider, Sfizy Veg kastade in handduken för ett drygt år sedan fanns bara ett enda helveganskt pizzaställe kvar. Som tur är håller också La Stella Neras vedeldade napolitanska pizzor högsta kvalitet. Restaurangen, som också har hemgjord pasta, sallader och desserter på menyn, drivs kollektivt av de anställda och saknar därför helt en chef. Istället delar man på ansvaret inom gruppen.

Men på grund av den tunna konkurrensen och då många, inklusive undertecknad, älskar bra pizza delar vi med oss av några andra grymma ställen, som dock även har ickeveganska pizzor på menyn: DaGiorgio’s och Stranero i stadsdelen Wedding, Zeus Pizza & Pide i Friedrichshain och Zola (har ej vegansk ost, men en Marinara som slår det mesta) i Kreuzberg.

En balinesisk tofusallad med curry  är en av många läckerheter du kan serveras på veganska Michelinkrogen Lucky Leek i Berlin
En balinesisk tofusallad med curry  är en av många läckerheter du kan serveras på veganska Michelinkrogen Lucky Leek i Berlin. Foto: Lucky Leek

Lucky Leek

Adress: Kollwitzstraße 54
Område: Prenzlauer Berg
Typ av kök: Fine dining
Prisnivå: 39 € för trerätters och 63 € för femrätters
Sajt: 
lucky-leek.com

Har du pengar över och bara har möjlighet att äta på ett ställe då är det Lucky Leek som gäller. Denna superhyllade veganska fine dining-restaurang har även letat sig in i Michelinguiden.

Ägaren Josita Hartanto har kallats en av Europas bästa vegankockar och du kommer inte undra varför efter ett besök på denna pärla. Mästerverket ”Chef’s menu” kostar 63 euro, men för det priset törs vi garantera en femrätters smakupplevelse du sent ska glömma. Glöm inte att boka bord i tid!

Annan fine dining-vegan värd att testa: Kopps på Linienstraße 94 i Mitte.

Vegansk sushi på Tiger Club Vegan Sushi i Charlottenburg, Foto: TCVS
Vegansk sushi på Tiger Club Vegan Sushi i Charlottenburg, Foto: TCVS

Tiger Club Vegan Sushi

Adress: Knesebeckstraße 99
Område: Charlottenburg
Typ av kök: Asiatiskt
Prisnivå: Sex stycken maki kostar mellan 3.30-4.50 €
Sajt: 
tiger-club-vegan-sushi-berlin.de

Denna relativt nyöppnade restaurang är en av de första i sitt slag i Berlin. Till raden av högklassiga asiatiska restauranger i staden tillkom under 2019 en grön och fräsch nykomling i Tiger Club Vegan Sushi. Precis som namnet antyder är all sushi vegansk.

Här får du kreativa och smakrika små mästerverk i mängder av olika färgkombinationer. Vad sägs om maki med gurka, rödkål och morot? Eller med ruccola och veganost? Eller varför inte med jackfrukt och chilimajonäs? Eller nigiri med sojafilé, shiitakesvamp, seitan eller mango? Är du inte sugen på just sushi finns här även sommarrullar, glasnudelsallad, soppor, bowls och dumplings. Allt är givetvis veganskt.

Observera att restaurangen är stängd både på torsdagar och söndagar.

Den perfekta bakismaten hittar du på Valladares Feinkost, till exempel denna burgare eller den klassiska gyrostallriken
Den perfekta bakismaten hittar du på Valladares Feinkost, till exempel denna burgare eller den klassiska gyrostallriken. Foto: Valladarers Feinkost

Valladares Feinkost

Adress: Stephanstraße 46
Område: Moabit
Typ av kök: Snabbmat, fika
Prisnivå: En gyrostallrik kostar 10 €
Sajt: 
valladares-feinkost.de

Bakishäng, dejt eller en fika. Burgare, soppa, mackor, varmkorv, burritos, tårtor, gyros, frukost, bakelser, lasagne eller tempeh. På detta lilla hörnställe i det allt hippare området Moabit finns något för alla smaker.

Valladares Feinkost, som slog upp dörrarna 2014, är inte bara ett café och en restaurang, utan här kan du även handla hem veganska livsmedelsvaror, ofta av det finare slaget. Ägarna Karina Fromme Valladares och Ricardo Fromme Valladares har verkligen lyckats skapa något unikt. Om vi ska tipsa om en enda grej så är gyrostallriken med hemgjord tzatziki ett absolut måste.

Just nu håller Valladares även på att öppna upp en andra restaurang på okänd plats i Berlin.

Tysk husmanskost i vegansk tappning på klassiska Vaust Braugaststätte
Tysk husmanskost i vegansk tappning på klassiska Vaust Braugaststätte. Foto: Vaust Braugaststätte.

Vaust Braugaststätte

Adress: Pestalozzistraße 8
Område: Charlottenburg
Typ av kök: Husmanskost
Prisnivå: Cirka 10,90-15,40 € för en huvudrätt
Sajt: 
vaust.berlin

Ett tyskt klassiskt braugaststätte är ett ställe där du kan äta (ofta klassiska tyska rätter) och samtidigt dricka egenbrygd öl. Vaust Braugaststätte vid Savignyplatz i Charlottenburg erbjuder detta i vegansk tappning. Här känner du vinddragen av en snart svunnen tid, vars inredning och känsla för tankarna bak till hur de flesta klassiska tyska syltor såg ut förr.  Vaust har funnits sedan 2012 och på menyn finns givetvis den den berlinska klassikern currywurst, gjord på seitan. Tänk dig en sådan, eller varför inte en pulled jackfrukt med rösti och blomkål, tillsammans med en lokalbrygd öl och du är hemma i Berlin.

Kreuzbergklassikern Viaskos galet goda gyrostallrik
Kreuzbergklassikern Viaskos galet goda gyrostallrik. Foto: Viasko.

Viasko

Adress: Erkelenzdamm 49
Område: Kreuzberg
Typ av kök: Husmanskost
Prisnivå: En gyrostallrik går på 13 €
Sajt: 
viasko.de

En sann klassiker bland stadens veganer. Här har man satsat på att göra klassiska rätter i vegansk tappning, som ostspätzle (en tysk form av pasta), club sandwich, gulaschsoppa med mera. På helger, klockan 11 till 15, kan du även ta del av deras omåttligt populära bruncher. Missa heller inte gyrostallriken bestående av gyros gjord på soja, paprika, coleslaw, tzatziki, hummus och turkiskt pitabröd.

Samtliga kockar på Viasko är själva veganer och det är ägaren Steffen Weigel som ligger bakom restaurangens motto ”För människorna. För planeten. För djuren.“