Radar · Nyheter

Basinkomst för hela Kanada föreslås i ny rapport

Rapporten  Basic Income: Some Policy Options for Canada, tar upp olika förslag för att kunna införa  skattefinansierad basinkomst i hela Kanada.

Hur skulle Kanada kunna finansiera basinkomst och skapa grundtrygghet för alla sina medborgare? En ny rapport presenterar förslag.

Rapportförfattarna Chandra Pasma och Sheila Regehr tillhör Nätverket för basinkomst i Kanada, Basic income Canada network (BICN).

Sheila Regehr har tidigare arbetat som verkställande direktör för det Nationella välfärdsrådet, National council of welfare. Chandra Pasma är forskare på  det kanadensiska fackförbundet för offentliganställda, Canadian union of public employees.

De utgår inte från något mindre och mer avgränsat projektperspektiv, utan har valt att inkludera hela Kanada i sin rapport Basic income: Some policy options for Canada.

– Basinkomst i Kanada är inte en fråga om möjligheter utan om prioriteringar, säger Sheila Regehr i ett uttalande som sajten basicincome.org refererar till.

Hur skulle basinkomst kunna införas på bred front i landet och omfatta alla medborgare? Författarna har utarbetat tre olika förslag där framför allt skattefinansiering  är aktuellt.

Frågan är hur kanadensarna ställer sig till ett ökat skattetryck, om det skulle bli till en realitet. Men det handlar inte den här rapporten om.

Tillfälliga jobb i gig-ekonomin, arbetslöshet, sjukdom och fattigdom – det är exempel på sådant som kan cementera människor i en utsatt och ekonomiskt osäker situation.

Basinkomst har visat sig vara ett konkret sätt att minska inkomstklyftor, ge människor en grundtrygghet som även kan förbättra deras hälsa, enligt utvärderingar av flera basinkomstprojekt i både Kanada och olika delar av världen.

Intresset för den här inkomstmodellen har växt på senare tid i Kanada och nu frågar allt fler efter konkreta förslag för att kunna införa basinkomst på bred front.

I Kanada började Social credit-rörelsen med basinkomst redan på 1930-talet och senare har det gjorts flera experiment i landet.

Läs rapporten här.