Radar · Basinkomst

Sikkim kan få världens största basinkomstprojekt

Kvinnor i Sikkim klädda i traditionella dräkter för en parad.

Den indiska staten Sikkim i Himalaya planerar att ge drygt 600 000 invånare en basinkomst. Det blir i så fall världens största projekt av det slaget, rapporterar tidningen The Telegraph.

Regeringen i den nordöstra staten Sikkim i Indien vill införa basinkomst i regionen. Målet är att höja levnadsstandarden avsevärt för 611 000 invånare, med start 2022.

Om det här går enligt planerna, kommer Sikkim att vara först i Indien med att införa basinkomst. Det kommer i så fall också att bli världens hittills största basinkomstprojekt.

De vanligaste argumenten för basinkomst i Sikkim är att det skulle främja social rättvisa och ersätta andra välfärdssystem och subventioner. En del offentliga projekt som riktar sig till särskilt fattiga och inte ses som effektiva av kritikerna, skulle också upphöra.

Alla medborgare ska, enligt projektet, få en viss summa pengar oavsett vad de har för inkomst eller vilka resurser de har. De spelar heller ingen roll om mottagaren har jobb eller inte. Sikkims planerade åtgärd uppfyller med andra ord kraven för en så kallad universell och villkorslös basinkomst.

Kritiker av systemet hävdar att folk som inte behöver mer pengar ändå får  basinkomst. De varnar också för att många kanske vare sig vill arbeta eller söka jobb när de får en summa pengar utan att behöva göra något för det.

Sikkim har några av de lägsta fattigdomsnivåerna och den högsta bruttoinkomsten i Indien. Flera vattenkraftprojekt här har gett ett kraftöverskott som staten säljer till andra delar av Indien. Regionen är också en mycket populär pilgrims- och turistort som drar in pengar till statskassan. Regeringen anser sig ha resurser för att kunna finansiera basinkomst till statens invånare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV