Glöd · Debatt

”Trump – rätt man för jobbet?”

Sedan dess har han spenderat minst 138 miljoner dollar på resor med Air force One, främst till egna golfbanor, bland annat i Florida.

DEBATT I en del reportage om det kommande presidentvalet i USA nämner svenska massmedia dispyten om poströstandet. Detta är i själva verket en nyckelfaktor i ödesvalet. Kommer Donald Trump även fortsättningsvis att vare en del av maktfullkomlighetens triangel med Putin i Ryssland och Xi i Kina?

Vad folk ofta missar är att Trump nyligen tillsatte en ”Postmaster General”, Louis DeJoy, som skänkte miljoner till Donalds kampanj inför valet 2016. Nu har denne som tack nått toppen inom posten och, som väntat, sjösatt sparåtgärder inom postverket. Visserligen rönte protester mot dessa viss framgång, men reduceringar i antalet sorteringsmaskiner med mera medför i alla fall förseningar i postgången redan nu. Efter valdagen förväntas mera och presidenten klagar, hur oskyldig som helst, på förväntat strul och liknar poströstning vid valfusk.

Olika delstater har dessutom olika regler för poströstning. Ta Colorado, som automatiskt skickar ut materialet härför till alla registrerade väljare – eller Mississippi, där väljaren måste förklara varför hen vill poströsta. Sydstaterna är i regel värst på krångel. Men Trumps gäng är etter värre: när Pennsylvania vill ställa upp särskilda poströstboxar, där väljaren kan lämna in valsedeln i tid, likt svensk deklarations-inlämning, hotar presidentens hejdukar med åtal!

Under min egen tid i USA jobbade jag för övrigt extra inom USPS, postverket, som i åratal påtvingats rationaliseringar. Redan då, för 15–20 år sedan, var jobbet som postiljon, liksom många andra arbetsmoment, bland de stressigaste jag upplevt. Inte undra på att ytterligare neddragningar kan sabotera årets val, till exempel där enbart röster inkomna på valdagen räknas, inte poststämpeln. Redan årets primärval förskräcker: minst 65 000 försenade, ogiltiga poströster.

Tillkommer det vanliga: stängda vallokaler, lokaler som låsts innan folk hunnit rösta och som situationen i ett afroamerikanskt distrikt i Cincinnati, Ohio. En enda vallokal för 800 000 invånare! Regeringen i Washington vägrar extra anslag för att undvika valkaos, trots Corona.

Jag trodde aldrig jag skulle se fram emot ett presidentval med sådan spänning. Vad kommer att fälla utslaget? Joe Bidens löften om ett enat USA med värdighet? Att man lyckas mobilisera väljare från minoriteterna? Eller att, som Jan Guillou tippar, en färgad vicepresidentkandidat får vita med särskilt starka rasistiska böjelser att gå man ur huse?

På Fox News, den hittills Trumptrogna nyhetskanalen, medgav presidenten nyligen att han kanske inte kommer att godta en valförlust, utan sitta kvar. Vem är då denne man? En något anekdotisk redogörelse över hans stora passion – att spela golf – ger ett slags insyn.

Vid makttillträdet lovade Trump att arbeta för folket. ”Ingen tid för golf”. Sedan dess har han spenderat minst 138 miljoner dollar på resor med Air force One, främst till egna golfbanor, bland annat i Florida. Väl på banan excellerar han i sin självupptagenhet: måste vinna till varje pris.

Han slår alltid ut först även om han inte står på tur. Sedan åker han blixtsnabbt med golfbilen (går aldrig) till hålet. Han har alltid ett par bollar extra i fickorna. Om han ligger efter placerar han påpassligt ”sin” boll närmast hålet eller sparkar bort konkurrentens boll från green. För det senare har Trump fått öknamnet Pelé.

Det förra tricket använde han mot golflegenden Tiger Woods när denne tittade bort. Caddies berättar hur det är nästan omöjligt att slå den segerbesatte Trump. Senare kompenserade han Woods med Frihetsmedaljen för hans ”otroliga comeback”. Spelare som inte tar golf så allvarligt brukar se matcherna mot Donald som stor underhållning!

En psykolog från Yale-universitetet har funnit att Trump ”inte kan acceptera sina svagheter”. Han är narcissistisk, har från barnsben fått höra att han är bäst och lärt sig hur man fuskar utan att åka dit. Enligt Washington Post har Presidenten hittills radat upp 20 000 lögner. En är att han är bäst av ”alla rika golfare”. Att Trump är en erkänt duktig golfmotionär är inte nog. Psykologen menar att han bedrar sig själv och andra: ”Det är egentligen synd om honom.”

Historien går i vågor. Liksom för omkring 80 år sedan ser vi åter en trio manipulativa män i topp, duktiga på att framhäva sig själva, men ofta katastrofala för sina länder och vår planet. Tyskättlingen Trump, Putin (Stalin under nya förtecken?) och Xi i Öst. Alla rustar upp sina atomvapen. Går det att rösta bort en av dem i november? Som ett brev på posten?