Radar · Integritet

Storbritannien har fått sitt första hbtq-tåg

Storbritanniens regnbågståg.

Storbritanniens största regnbågsflagga sitter nu på ett 265 meter långt tåg som åkte på premiärtur den 25 augusti. Alla i personalen identifierar sig som hbtq+.

Flaggan på det elva vagnar långa tåget  gör sällskap med texten Pride. Dessutom finns också färgerna brun, svart och blå med, som representerar olika etniciteter. Rosa, vitt och ytterligare en ton av blått står för transpersoner.

Tågchefen, Paul Austin, säger:

– Det här handlar om att folk ska bli accepterade. Att få vara del av Storbritanniens första tåg där bara hbtq-personer jobbar är ett tecken på att vi tar steg i rätt riktning, mot ett mer inkluderande, mångfacetterat och jämställt samhälle. Det är jag så stolt över att få vara en del av.

Den 25 augusti var det premiär för det här tåget på linjen mellan London Euston och Manchester Picadilly, en sträcka som tar drygt två timmar att åka.

– Vårt nya Pridetåg representerar alla inom hbtq+. Det är en symbol för det arbete vi gör med mångfald och inkludering, säger Sarah Copley på tågbolaget Avanti West Coast, till Gaytimes UK

Behövs  ett hbtq-tåg?

Tågbolaget Avanti West Coast, som står bakom, beskriver sin satsning som ett bevis på att de tar mångfaldsfrågor på allvar.

Hbtq-personer har också identifierats ha extra stor köpkraft i Storbritannien, ofta kallas det här det rosa pundet, the pink pound. Köpkraften ligger på runt 70 miljarder svenska kronor per år (enligt beräkningar från 2018). En kundgrupp som fler företag gärna riktar in sig på för ekonomiska vinster.

Det har till exempel lanserats spritflaskor med namnet Absolute Out och Absolute Proud.

Så kallad pink washing har också förekommit, där företag som velat visa sin hbtq-vänliga framtoning i själva verket haft andra krafter bakom sig.

Ett exempel är bolaget Target som drev en annons i USA med ett homosexuellt par men som senare visade sig  ha donerat pengar till en politiker 2011 som var emot homosexuella.

En undersökning från den brittiska hbtq-organisationen Stonewall från 2018 visar att mer än 50 procent av Storbritanniens hbtq-personer utsätts för diskriminering i sitt vardagsliv.

Bara hälften av lesbiska, homosexuella, bi- och transpersoner säger sig kunna vara öppna om sin sexuella läggning eller könsidentitet med alla i sin familj, enligt rapporten.

En tredjedel säger att de inte kan vara öppna med sin sexuella läggning  eller könsidentitet med någon i sin familj, enligt Stonewalls undersökning.