Radar · Inrikes

Fortfarande oklart om högskoleprovet blir av

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, öppnar för att ett begränsat högskoleprov ska bli möjligt i höst.

Det ser ut att bli en riktig fajt om högskoleprovets genomförande i höst. Regeringen öppnar för ett begränsat högskoleprov – men den provansvariga myndigheten är tveksam, och Moderaterna tolkar dagens besked som att det i praktiken inte kommer att bli något prov.

Regeringen fattar under torsdagen ett beslut om en förändring i högskoleordningen för att de som inte har ett giltigt högskoleresultat sedan tidigare ska få möjlighet att skriva provet, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S).

– Regeringen har tillsammans med ansvariga myndigheter arbetat intensivt för att vi så snabbt som möjligt ska kunna ge ett högskoleprov.

– Högskoleprovet är ett sätt för människor att nå sina drömmar, det är en viktig andra chans, säger ministern, men betonar samtidigt att det måste ske på ett säkert sätt.

– Vi måste komma ihåg att vi är i en pandemi. Människors liv och hälsa måste gå först.

Coronapandemin kullkastade planerna på att hålla högskoleprovet i våras. Och för ett par veckor sedan beslutade den provansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in även det prov som skulle ha hållits i oktober.

Partier tagit strid

UHR och samtliga 21 universitet och högskolor som anordnar provet är överens om att det inte går att genomföra provet utan risk för smittspridning. Och att sprida ut provskrivarna kräver väldigt många fler lokaler och provledare.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har tagit strid för att provet ska ges i höst. Och i onsdags röstade de tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att utbildningsutskottet ska ta initiativ i frågan.
Matilda Ernkrans betonar att det fortfarande är UHR som är ansvarig myndighet.

– Det beslut som regeringen tar i dag gör det möjligt för UHR att om man vill anordna ett begränsat prov för deltagare så kan man göra det, säger ministern.

UHR kan i dag inte lämna något besked om hur det blir med höstens prov. Men generaldirektören bedömer sannolikheten för att det blir ett begränsat högskoleprov som låg.

– Jag tror att det blir svårt, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Knappt om tid

Hon har kontinuerliga möten med rektorer för lärosätena och de ser enligt henne stora svårigheter med att genomföra provet i höst, även i begränsad omfattning. Tiden är knapp, påpekar hon.– Om provet ska ha någon bäring på antagningen till vårterminen 2021 måste provet genomföras senast den 25 oktober. Det är lokaler som ska bokas, provmedarbetare som ska anställas och vilja genomföra själva provdagen. Det är de 21 lärosätena som har det ansvaret.

Enligt UHR anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent för första gången.

"Blir inget prov"

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin är kritisk till ministerns besked.

– Jag är besviken och ledsen för det här innebär ju att det inte blir något högskoleprov i höst. Det kom inte någon signal från ministern om att det här är jätteviktigt och att man vill att högskolorna ska ordna detta, säger hon.

Att ändra i en förordning för att möjliggöra för lärosätena att genomföra provet i en mindre omfattning – det räcker inte, anser Axén Olin.

– Vi kan inte ha en situation i Sverige då en högskola beslutar att genomföra högskoleprovet för en mindre grupp och en annan inte, det blir ju kaos.

Även Liberalerna är besvikna.

– Regeringens besked är en viktig delseger för vårt arbete, men det är inte tillräckligt. Vi måste ha ett tydligt besked, och inte minst de som skulle vilja skriva provet, att högskoleprovet kommer att genomföras i höst, säger talespersonen Roger Haddad i ett videouttalande på Twitter.