Radar · Djurrätt

Finland närmar sig förbud mot pälsdjursfarmer

 En räv på en pälsdjursfarm i finska Kauhava, dokumenterad av djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille 2010.

Finsk pälsdjursindustri har väckt internationell uppmärksamhet efter att djurrättsaktivister dokumenterat rävars och minkars levnadsvillkor. Nu ställer sig Finlands största parti Socialdemokraterna bakom ett förbud mot pälsdjursfarmer i landet.

Finland är en av världens största exportörer av rävskinnspäls, och föder även upp minkar och mårdhundar i stor skala. Industrin har under de senaste åren skapat tidningsrubriker långt utanför landets gränser, efter att den finska djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille (rättvisa för djuren) offentliggjort foton av såriga, sjuka och nästan orörliga rävar, liksom minkar drivna till kannibalism.

Men snart kan det bli ändring. Efter att Finlands största parti Socialdemokraterna beslutat att de står bakom ett förbud är endast två av fem finska regeringspartier emot, rapporterar Djurens rätt. Vänsterpartiet och De gröna stöder sedan tidigare ett förbud, liksom 74 procent av den finska befolkningen, enligt djurrättsorganisationen Animalia.

Något lagförslag är ännu inte lagt, men förbudet mot pälsnäringen bör enligt Socialdemokraternas beslut ske efter en övergångsperiod, och man måste ta hänsyn till uppfödarnas försörjningsmöjligheter, skriver Svenska Yle. Finland hyser i dag omkring 750 pälsdjursfarmer.

Beslutet fattades på Socialdemokraternas kongress, med 228 röster för och 188 mot. Resultatet överraskade Finlands svenska Socialdemokraters ordförande Anette Karlsson.

– Så länge det finns människor som vill köpa en produkt så finns det människor som tillverkar produkten. Än så länge finns det länder där man vill köpa. Så på det sättet är det en fungerande näring, säger hon till Svenska Yle.

Oikeutta eläimille välkomnar partiets besked: ”Djuren behöver alla sina försvarare och nu har en ny, viktig allierad anslutit sig till trupperna”, skriver djurrättsorganisationen enligt Yle.

En rad europeiska länder har redan förbjudit pälsdjursuppfödning, däribland Storbritannien och Tjeckien.  Norge har delvis infört förbud, som kommer ha trätt i kraft fullständigt år 2025.

I Sverige finns ett fyrtiotal minkfarmer kvar, men trenden är stadigt minskande.

Läs även: Länsstyrelsen i Blekinge JO-anmäld för minkfarmar (artikel från juni 2020).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV