Radar · Migration

Två bränder på en dag i grekiskt flyktingläger

I oktober brann det också på Samos, då efter bråk mellan de boende – olika nationaliteter samsas om små ytor och spänningarna ökar i alltid i takt med kraftigt försämrade levnadsförhållanden.

Under söndagen bröt två separata bränder ut i det kraftigt överbefolkade flyktinglägret på ön Samos. Många flyktingar förlorade sina hem och ägodelar i bränderna, enligt organisationen Samos Volunteers.

De två bränderna som bröt ut under söndagen i flyktinglägret på ön Samos har orsakat stor skada. Den första branden startade under eftermiddagen och den andra senare under kvällen. Exakt hur många flyktingar som förlorat sina hem i tält och containers, vilket är små mobila hem och något högre standard än ett vanligt tält, är ännu inte säkert. Upp emot 60 personer kan dela på en container i och med att lägret är så överbefolkat, enligt Samos Volunteers uppdatering. 

Det bor nästan 6400 flyktingar i lägret, vilket än mångdubbelt vad det är byggt för. Branden som startade under eftermiddagen bröt ut i de inofficella delarna av lägret, den så kallade ”djungeln” som vuxit fram som ett resultat på att fler människor anlänt utan att kapaciteten officiellt utökats med fler containers. Många i djungeln bor därför i tält året om, i ur och skur. Innan brandkåren var på plats hann ett okänt antal tält brinna upp. I den här delen av lägret har även misstänkta coronapatienter vårdats.

Den andra branden som bröt ut drabbade det officiella lägrets centrala delar som också är de mest tätbefolkade. De delar av lägret som brann ner var också de där de flesta av lägrets allmänna faciliteter, vilket kan innebära exempelvis duschar, ligger. I och med bränderna utbröt oroligheter och tumult. Ett stort antal boende lämnade lägret för att söka skydd utanför.

I uppdateringen, publicerad natten mot måndag, skriver Samos Volunteers att branden tycks vara över. Skadorna är dock både kvarstående och stora.

Fler bränder senaste tiden

Bränder som denna är tyvärr mer regel än undantag, särskilt vintertid. I brist på andra värmekällor är det vanligt att elda, men orsakerna till bränder kan vara många i och med de trånga och osanitära levnadsförhållandena. I mars i år dog ett flyktingbarn i en brand i lägret Moria på ön Lesbos. I september i fjol dog även en mamma och hennes barn, också de i en brand i Moria. Det brann även i Moria i april – denna gång utan dödlig utgång