Radar · Morgonkollen

Saudisk maning efter splittring i Jemen

Separatister under en manifestation i Aden i södra Jemen i september i fjol.

Den saudiskledda koalitionen motsätter sig det självstyre i Jemens södra delar som separatiströrelsen STC utropat. Koalitionen uppmanar till ”ett slut på alla eskalerande handlingar”.

”Vi betonar nödvändigheten i att återgå till de tidigare förhållandena i interimhuvudstaden Aden” skriver man i ett uttalande.

STC anklagar regeringssidan för att ”konspirera” mot självständighetsrörelsen i södra Jemen och att man därför utropat självstyre.

Rörelsen vände sig i fjol mot president Abd Rabbu Mansur Hadis regering och drev ut den från sitt säte i staden Aden. Det innebar att kriget i Jemen komplicerades ytterligare och striderna har beskrivits som ett inbördeskrig inom inbördeskriget.

I november medlade Saudiarabien fram en överenskommelse om att bilda en enhetsregering och placera båda sidors styrkor under samma styre. Den saudiskledda koalitionen vill nu se att detta följs.

”Koalitionen kräver ett slut på alla eskalerande handlingar och manar till en återgång till överenskommelsen parterna emellan” skriver man.