Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Replik från flygbolaget: ”Vi tar verkligen ansvar”

I onsdags skrev Kerstin Dahlberg i Syre att hon inte ansåg att det konkursande flygbolaget Norwegian skulle få ett öre av svenska skattepengar.

DEBATT I onsdags (22 april) skrev Kerstin Dahlberg att Norwegian inte tar eget ansvar, inte borde få låna pengar av svenska staten och att bolaget inte bidrar till minskade utsläpp. Inget kunde vara mer fel. Vi vill härmed bidra med fakta som förhoppningsvis bidrar till en annan bild av flygbolaget Norwegian.

Norwegian är ett skandinaviskt flygbolag, visserligen med huvudkontor i Norge, men Norwegian har i över tio års tid haft en stark närvaro i Sverige. Norwegian har dessutom ett svenskt flygbolag och är en stor skattebetalare i Sverige, bland annat genom skatter och sociala avgifter för våra kollegor i Sverige.

Regeringen insåg snabbt att flyget var en av de hårdast drabbade branscherna till följd av covid-19 och har därför utfärdat ett räddningspaket till flygbolag i Sverige i form av statliga kreditgarantier.

Effekterna av covid-19 har resulterat i att land efter land har stängt sina gränser vilket i sin tur har gjort att förutsättningarna för att kunna resa i princip har försvunnit. För Norwegian innebär det att nästan all flygverksamhet har upphört samtidigt som stora personalkostnader kvarstår.

Det här är den värsta krisen någonsin för flygbranschen och vi har gjort allt vi kan för att undvika att dotterbolaget där piloterna är anställda, tvingades ansöka om konkurs. Tyvärr hade vi inget alternativ då vi inte har råd att betala för medarbetare som inte arbetar. Vi arbetar dygnet runt för att ta oss igenom den här krisen och för att komma tillbaka i luften igen och där vi kan erbjuda jobb för flygande personal igen.

Norwegians vision är att alla ska ha råd att flyga och Norwegian har gjort det möjligt för fler att resa och upptäcka världen. Självklart ska resandet ske på ett hållbart sätt och på Norwegian arbetar vi hårt för att minska utsläppen. Sedan 2009 har vi minskat utsläppen med 33 procent tack vare ny teknik och nya, moderna och bränsleeffektiva flygplan. Vi implementerar kontinuerligt ny teknik i cockpit för att ytterligare minska utsläppen.

Vägen till ett hållbart flyg går genom investeringar i ny, hållbar teknik, effektivare flygmetoder och alternativa bränslen. Inte genom att begränsa människors resande och skambelägga flyget.

Norwegian tar verkligen ansvar, på flera sätt dessutom. Vi jobbar hårt för att bidra till en hållbar luftfart, för att kunna fortsätta bidra till bra tillgänglighet i Sverige och för att kunna erbjuda jobb igen till våra duktiga piloter och kabinanställda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV