Glöd · Debatt

”Ta eget ansvar, Norwegian!”

Jakob Schram tycker att Sverige och Danmark borde ha gett Norwegian mer skattepengar.

DEBATT I samband med konkursansökan för vissa delar av flygbolaget Norwegian uttalar sig koncernchef Jacob Schram med sorgsen om än myndig stämma. Han säger att företaget gjort allt som stått i dess makt för att undvika konkurs. Samtidigt anklagar han Sverige och Danmark för att inte ställa upp med tillräckligt mycket skattepengar till Norwegian, som har sitt säte i Norge.

I åratal har Norwegian sålt flygbiljetter till fantasipriser och därmed kraftigt ökat flygturismen till nackdel för miljö och klimat. Att nu kritisera Sverige för att inte använda skattebetalares pengar till att rädda företaget är mer än lovligt fräckt. Våra skattemedel behövs till skola, vård, omsorg och i dagsläget till bekämpande av virussjukdomen covid-19. De ändamålen får anses vara vida viktigare än lågprisresor med flyg.

Om Norwegian hade tagit hänsyn till miljö, klimat och även sina anställda hade priset per flygbiljett varit avsevärt högre och företaget hade kanske till och med kunnat bygga upp en ekonomisk buffert att ta till när så behövdes. Att nu ta på sig offerrollen och peka ut Sverige som boven är varken trovärdigt eller hederligt.

Jag är inte beredd att ge Norwegian ett enda skatteöre för att de efter coronakrisen åter ska locka med osunt billiga flygbiljetter och i prispressens karusell driva andra till samma agerande.  Företaget måste ta ansvar för sina egna handlingar, inte genast förvänta sig grannländers statliga stöd och klaga över uteblivet dylikt.