Radar · Nyheter

Mexikanska drogkarteller vinner sympati med matpaket

Fasaden till statshuset i Coahuila repareras efter en blodig massaker i vilken 22 personer förlorade sina liv i december 2019.

I Mexiko har corona-pandemin blivit ytterligare ett sätt för drogkartellerna att vinna än mer förtroende bland folket genom att ägna sig åt välgörenhet, skriver dw.com.

Sinaloakartellen i Mexiko har många gånger kallats världens mäktigaste drogkartell och trots att dess ledare Joaquin ”El Chapo” Guzman sitter i amerikanskt fängelse fortsätter det organiserade, kriminella nätverket att vinna stöd bland befolkningen genom olika välgörenhetsinitiativ under corona-pandemin.

Bland annat har El-Chapos dotter, Alejandrina Guzman, startat ett initiativ där hon delar ut matpaket till äldre och fattiga, något som i mexikanska medier kallas för Chapos matpaket, enligt den tyska tidningen Deutsche Welle.

Sinaloakartellen ägnar sig främst åt narkotikasmuggling men är även en stor aktör i det blodiga kartellkrig som pågår i Sydamerika och gjort sig skyldiga till kidnappning, mord, penningtvätt och människo- och vapensmuggling bland annat.

Mars i år var den dödligaste månaden under minst ett årtionde i Mexiko då antalet mord uppgick till 2585.

Den mexikanske journalisten Jose Reveles, som specialiserat sig på droghandeln, beskriver matpaketen som en propagandastrategi. I det fattiga Mexiko finns ingen social säkerhet, något som låter kartellerna köpa förtroende av befolkningen relativt billigt. Revales menar att utdelningen av matpaket är ett sätt att visa att kartellen finns och är stark i området.

Sinaloakartellen är inte den enda som ägnar sig åt välgörenhet under den pågående krisen, de senaste dagarna har olika gäng som delat ut mat och förnödenheter till behövande blivit återkommande nyheter i mexikanska medier. En propagandakanal som gör de kriminella nätverken ännu starkare och som myndigheterna står hjälplösa inför, skriver tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV