Radar · Politik

Hyresgästföreningen sågar nya utredningen

Hyresgästföreningen vill nu mobilisera sina medlemmar för att protestera mot planerna på friare hyressättning.

Endast för nyproducerade lägenheter ska hyressättningen bli fri, enligt direktiven till den statliga utredningen som presenterades i fredags. Men Hyresgästföreningen anser att det är ett första steg mot marknadshyror på hela hyresmarknaden.

Senast den sista maj nästa år ska den vara klar, utredningen om hyressättning som hör till de mest omstridda delarna av januariavtalet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. I direktiven står bland annat att förslag ska tas fram om fri hyressättning av nyproducerade lägenheter och om ett skydd för den enskilde hyresgästen mot orimliga hyreshöjningar. Förespråkarna för en friare hyressättning menar att det ger förutsättningar för fler bostäder.

– Läget med bostadsbristen är allvarlig. Hyresrätten ska fortsatt vara en trygg boendeform och ingen ska behöva drabbas av plötsliga hyreshöjningar. Men vi måste också se till att tillräckligt med nya hyresrätter byggs, och då krävs ett nytt system där hyran bättre kan sättas utefter hyresgästernas efterfrågan, säger Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet i ett pressmeddelande.

"Svag retorik"

Partierna bakom överenskommelsen betonar att de som bor i hyresrätter som redan finns inte omfattas. Men det får Hyresgästföreningen som är motståndare till friare hyresättning att reagera.

– Jag tycker att det är en svag retorik som ställer generationer mot varandra. Är framtidens hyresgäster inte lika mycket värda? säger Erik Elmgren, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen till Syre.

Om hyressättningen blir fri för nyproduktion kommer det i förlängningen förändra hela hyresmarkanden, menar Hyresgästföreningen.

– Det här är det första steget mot marknadshyror. Om det genomförs är det bara en tidsfråga innan det förs över till det befintliga beståndet, säger Erik Elmgren.

Hyresgästföreningen menar att det är helt andra åtgärder som krävs för att få fart på byggandet, som rör exempelvis finansiering och tillgång till mark.

– Det är en myt att fri hyressättning ökar byggandet. Det är fri prissättning på bostadsrätter, det byggs ändå inte tillräckligt, säger Erik Elmgren.

Då hyrorna för nyproducerade lägenheter redan i dag är för höga för många medborgare tror Erik Elmgren inte att dessa nödvändigtvis blir högre än i dag. Problemet han ser är framför allt att maktförhållandena på hyresmarknaden förändras. Enligt utredningsdirektiven ska systemet för att förhandlingar av hyrorna mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningen ersättas av ett tariffsystem när det gäller de nyproducerade lägenheterna.

– Det utmanar hela vår förhandlingsmodell. Man ger all makt till hyresvärdarna, säger Erik Elmgren.

Ser risk för segregation

I förlängningen kan hyresmarknaden bli allt mer lik den som finns i USA och Storbritannien, tror Erik Elmgren.

– Vi får en sektor som är fri och en social bostadssektor för mindre bemedlade. Det blir segregerade bostadsområden och större klassklyftor, säger han.

Vänsterpartiet upprepar sitt hot om att fälla regeringen om regeringen lägger fram en proposition om fri hyressättning. De anser att den kris som samhället nu befinner sig i borde ha fått regeringen och samarbetspartierna att tänka om.

– Redan nu ser vi att människor förlorar sina jobb, och vi har sett vad trångboddhet kan göra i coronakrisen, säger den tilltänkta partiledaren Nooshi Dadgostar till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV