Energi · Mat med Jenny

Göteborgsbryggeri möter vegansk tårta i ny suröl

Lisa Forsbergs jordgubbstårta Fraisier ger smak åt en ny suröl från bryggeriet Dugges.

Bryggeriet Dugges har släppt en ny öl. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men ölen har smak av vegantårta. Då höjs kanske ögonbrynen en smula.

Bakom tårtan står Göteborgskonditorn Lisa Forsberg och hennes veganska företag Doux. Hennes bakverk syns oftast på kaféet St Agnes och på puben Brewers beer bar i Göteborg. Syre växlar några ord med henne om nya konceptet.

Öl och tårta låter som en intressant kombination. Hur funkar det ihop?

– Egentligen så är det inte så unikt, det finns gott om öl i olika stilar som härmar bakverk. Tårtan som den här ölen inspirerades av har ganska många starka smaker och resultatet blev över min förväntan. Det känns nästan som att äta en tårta med olika lager av smaker: jordgubb, bittermandel, vanilj och ros.

Hur kommer det sig att du och Dugges inlett det här samarbetet?

– Dugges har ett projekt som kallas för Spotlight då de gör en öl tillsammans med någon eller några de tycker om. Förra året gjorde de en pilsner med konstnären Ollio, och i år blev det min tur. Jag tog med mig lite tårtor till bryggeriet och vi enades om att min Fraisier vore roligast att göra. Jag ville absolut göra en suröl.

Vad har du för planer på gång just nu?

– Mina planer just nu är se till att Doux överlever den här krisen. Om jag behöver sätta allt på paus ett tag och komma tillbaks så gör jag det, men det är svåra tider för små företag.