Radar · Miljö

Världens äldsta träd hotas – av turister

Old Tjikkos rotsystem är omkring 9500 år, men alltför intensit turism hotar nu dessa rötter.

Old Tjikko har blivit känd som världens äldsta trädorganism och beräknas vara omkring 9500 år. Den är numera en av de mest besökta punkterna i Fulufjällets nationalpark i Dalarna. Men den strida turismströmmen har gjort att trädets rotsystem nu är hotat.

För tio år sedan var stenarna kring Old Tjikko täckta av lavar och mossa. Men numera är de flesta kala, på grund av alla turister som vill titta på det gamla trädet och går nära. Det berättar Sofia Tiger, föreståndare på Naturrum vid Fulufjällets nationalpark, för Svt Dalarna.

Och tyvärr är denna växtlighet viktig för att skydda det känsliga rotsystemet, förklarar hon vidare.

Det är först i år som trädet har stått utmärkt på vandringskartorna och det tillsammans med att många har semestrat hemmavid kan ha bidragit till ett ökat antal besök.

– När folk kommer hit vill de se Njupeskär och de vill se Old Tjikko, säger Sofia Tiger till Svt Dalarna och förklarar vidare att det är bättre att trots allt märka ut trädet än att låta besökarna gå omkring ”hej vilt” och leta efter trädet.

– Då har vi åtminstone kanaliserat besökarna att gå längs de upptrampade stigarna som blivit, men visst blir man ändå ledsen när man står här, säger hon till Svt Dalarna.

Nu planerar nationalparken att göra ordentliga leder till trädet så att folk håller sig till dem. Dessutom vill man bygga en ramp så att besökarna kan se trädet från lagom men säkert avstånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV