Radar · Morgonkollen

Upprörda kyrkprotester mot abortlag i Polen

En demonstrerande kvinna avlägsnas vid en kyrka i den polska huvudstaden Warszawa på söndagen.

Rasande demonstranter har stormat kyrkor i flera städer Polen för att protestera mot den skärpning av landets abortlagstiftning som väntas efter ett domstolsutslag i veckan.

– Vi har fått nog, vrålade demonstranter inne i en kyrka i den västliga staden Poznan, en händelse som blev viral på sociala medier, och som upprepade sig i flera kyrkor runt om i det katolska landet.

I städer som Gdansk, Krakow och Lodz hölls demonstrationer för fjärde dagen i rad.

Utanför en kyrka i huvudstaden Warszawa bar en kvinna ett plakat med orden ”jag önskar att jag kunde abortera hela regeringen”, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Det var i torsdags som författningsdomstolen i Polen meddelade sitt beslut att abort av foster med skador strider mot konstitutionen.

Domstolens besked öppnade för en ytterligare skärpning av landets abortlagstiftning – som redan nu är en världens mest strikta.

Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) väntas nu lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV