Radar · Inrikes

Skolor i utsatt område läggs ned – ska motverka segregation

Trollhättan kommer att stänga två skolor hösten 2021 och istället bussa eleverna till andra skolor i staden.

Bör skolor i utsatta områden läggas ned för att bryta och motverka segregation? Det tycker den styrande majoriteten i Trollhättan, som har fattat beslut om två skolor i staden.

Det var i augusti i år som förslaget om nedläggning av hela Frälsegårdsskolan och hög- och mellanstadiet på skolan Kronan i Trollhättan presenterades – vilket ledde till en livlig debatt i staden. Enligt förslaget skulle eleverna i de berörda skolorna, som båda ligger i det utsatta området Kronogården, fördelas över andra skolor i staden – för att bryta och motverka segregationen i Trollhättan.

Majoriteten av eleverna i de två skolorna har utlandsfödda föräldrar. Genom att flyttas till andra skolor skulle de få fler klasskamrater som har svenska som modersmål, vilket skulle ge dem bättre möjligheter att nå målen i skolan, enligt förslaget.

Men alla höll inte med. Strax efter att förslaget presenterades startades flera protestlistor av Kronogårdsbor, som ville ha kvar sina skolor.

– Det finns en trygghet i att gå i en skola nära sitt hem. Min lillebror fick gå i en annan skola ett tag när han var yngre och det var jättetufft. Min mamma fick byta buss två gånger bara för att gå på föräldramöte. Om det handlar om integration, varför stänger de inte skolorna i stan och så får de eleverna komma hit istället?, sa 18-årige Anas Mohammed till Dagens nyheter.

Politikerna har bestämt sig

I morgon kommer det formella beslutet om skolorna att fattas i utbildningsnämnden. Men den politiska majoriteten i Trollhättan har redan bestämt sig. Mellan- och högstadiet på Kronan och hela Frälsegårdsskolan kommer att läggas ned, vilket innebär att det inte kommer att finnas någon högstadieskola i Kronogården.

”Vi är beredda att göra förändringar som kommer att gynna alla nuvarande, men också framtida Trollhättebor som ska kunna leva i ett samhälle som står upp för alla människor”, säger Sofia Andersson Dharsani (S), ordförande i utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

Från och med höstterminen 2020 kommer berörda elever att bussas till fem andra skolor i Trollhättan.

Kronan blev uppmärksammad nationellt i samband med  skolattacken 2015, då tre människor dödades.