Radar · Djurrätt

Köpenhamns zoo slutar ha vargar – har avlivats

Köpenhamns zoo har avlivat tre vargar, djurparken ska inte längre hålla varg.

Köpenhamns zoo ska inte längre ha vargar och brunbjörnar, meddelade de i helgen. ”Bra att de avvecklar att hålla björn och varg, men dåligt att de avlivar friska djur”, tycker Djurrättsalliansen.

Tre vargar och en brunbjörn har avlivats på Köpenhamns zoo. Djurparken ska inte längre ha vargar utan fokusera på nya djurarter; dessutom ska björnarna fasas ut på lite sikt.

– Vi har beslutat att skapa en modernare anläggning som ger plats åt några nya arter. Samtidigt betyder det att vi behövt avliva tre varghannar då det inte var möjligt att flytta dom till någon annan plats i djurparken eller ett annat zoo, säger Mads Frost Bertelsen, veterinär på Köpenhamns zoo till TV2.

När det gäller björnen som avlivats säger Mads Frost Bertelsen såhär:

– Den gamle brunbjörnshanen har avlivats av djurvälfärdsmässiga skäl. Han hade nått en ålder då det inte var möjligt att flytta honom.

En brunbjörnshona som är dräktig fick dock fortsätta leva, hon flyttades till ett renoverat hägn.

Vill ge mer plats åt isbjörnar

Men på sikt ska även brunbjörnarna fasas ut, eftersom Köpenhamns zoo vill göra mer plats åt isbjörnarna.

En brunbjörn på Köpenhamns zoo
En brunbjörn på Köpenhamns zoo. Djurparken ska fasa ut sina brunbjörnar och istället satsa på isbjörnar. En brunbjörnshane har avlivats för att han ansågs för gammal för att klara av en flytt inom parken. Foto: Köpenhamns zoo

Djurrättsalliansen jobbar mycket med att skapa opinion mot att djur hålls i djurparker. Daniel Rolke på Djurrättsalliansen:

– Vi tycker det är bra att Köpenhamns zoo avvecklar att hålla björn och varg, rovdjur som lätt blir stressade i fångenskap. Däremot tycker vi inte det finns någon ursäkt för att avliva friska djur i samband med det. Björnarnas och vargarnas utrymme ska användas till att hålla andra djur i fångenskap. Köpenhamns zoo borde istället vara ett föredöme och börja avveckla djurhållningen på djurparken helt och hållet.

Tycker ni att svenska djurparker som Skansen borde följa Köpenhamns zoo:s exempel och sluta ha vargar?

– Ja, det är en av de vanligaste djurarterna som kontinuerligt avlivas i svenska djurparker, trots att djuren är helt friska. Skansen avlivar regelbundet friska vargar. Nyligen dödades vargen Freke och hans vuxna valpar och det var ett riktigt blodbad där de först skadesköts och fick lida. Tidigare djurvårdare har vittnat om att det lilla varghägnet på Skansen gör vargarna ”sjuka i huvudet” och att de inte klarar av många år i hägnet, säger Daniel Rolke.

Expressen avslöjade missförhållanden på Skansen

Missförhållandena på Skansen blev allmänt kända genom en granskning som Expressen gjorde i maj 2020. Där kom det bland annat fram att helt friska djur avlivades och att vargar skadesköts.

Kolmården avlivade alla sina fyra vargar 2018, men har sagt att de inte utesluter att de kan ha varg igen i framtiden. 2012 dödades en ung, kvinnlig djurskötare på Kolmården av en flock med åtta vargar, efter flera incidenter.

Läs också i Syre: Tidigare djurvårdare: Skansen bryter mot djurskyddslagen, 19 maj 2020