Radar · Djurrätt

Husdjur som smittas av coronavirus blir sällan sjuka

Hundar och katter kan smittas av coronavirus, men de uppvisar sällan symptom och det är oklart om de kan sprida smittan vidare till människor.

Hundar och katter kan smittas av coronavirus, men de får sällan symptom. Och bland drygt 42 miljoner bekräftade coronafall i världen finns inget känt fall då en katt eller hund smittat en människa.

Kan katter och hundar smitta mig med coronavirus – och kan jag smitta dem? Sedan i våras har flera djurförsök och andra studier gjorts om djur och det nya coronaviruset. De visar att  hundar, katter, minkar och illrar kan smittas, men sällan visar symtom.

Enligt studier gjorda i Kina och USA kan katter sprida vidare coronaviruset till andra katter.

Men risken att de smittar människor verkar vara närmast noll. Dock finns det fall där smittan kan ha gått från mink till människa i Danmark och Nederländerna, och som lett till att man börjat gasa ihjäl uppåt en miljon minkar i Danmark, och att Nederländerna beslutat stänga ned minkfarmningen för gott.

Kor kan smittas

Den senaste studien visar att även kor och tjurar kan smittas.

– Men de för inte smittan vidare, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt SVA, till TT.

Kycklingar och grisar verkar inte vara mottagliga, enligt SVA.

Enligt två mindre studier i USA och Frankrike utvecklas antikroppar av många katter som bor med covidsjuka människor. Vissa katter har också fått mildare luftvägssymptom. Hundar verkar inte kunna smitta andra djur, men det tycks katter kunna.

Minkar särskilt mottagliga

Minkar har visat sig särskilt mottagliga för viruset. I fredags konstaterades det första fallet på en minkfarm i Sölvesborg. Även en människa som jobbat på anläggningen i Blekinge har bekräftats smittad. Minkarna på den drabbade farmen ska inte avlivas, uppger Jordbruksverket, men farmen är belagd med restriktioner för att motverka smittspridning. Enligt SVA har smittan troligen gått från människa till mink.

Bland drygt 42 miljoner bekräftade coronafall i världen finns inget känt fall då en katt eller hund smittat en människa. Även om det inte kan uteslutas, enligt SVA.

Är det säkert att ta hand om ett husdjur åt någon som är sjuk?
– Ja. Risken är större att du blir sjuk av den som lämnar över djuret. Hade djur utgjort en betydande roll i smittspridningen hade vi vetat om det nu. Och det är tryggt att säga att coronaviruset inte utgör något större hot för våra husdjur, säger Karl Ståhl till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV