Radar · Miljö

Gröna fonder är vinnare på börsen

Gröna fonder som satsar på vindkraft och solceller har visat sig vara vinnare på börsen i år.

Fonder som är inriktade på miljöteknik och hållbar energi har haft bland den bästa utvecklingen på börsen i år.

De som har lagt sina sparpengar på fonder som satsar på solceller, vindkraft och miljöteknik har haft en god utveckling i år. När banken Avanza gör en summering av årets toppfonder hamnar flera av de gröna fonderna högt på listan. Allra bäst har Svanen-märkta Handelsbanken hållbar energi gått med en uppgång på 37 procent det senaste kvartalet.

Varför det går så bra för grön energi beror förmodligen främst på två orsaker. Dels har Europeiska centralbanken öronmärkt en del pengar för gröna investeringar. Dels så räknar många med att demokraternas presidentkandidat Joe Biden vinner valet och då genomför sina löften om hundra procent förnybar el innan 2035, rapporter Avanza.

Gröna fonder tuffar på

Enligt en granskning av Fair finance guide från i maj så är den positiva trenden för gröna fonder ihållande. Flera av de banker och pensionsförvaltare som har sålt av sina innehav i fossila bolag har tjänat flera miljarder på beslutet. Enligt sajten har också fossilt gått sämre överlag jämfört med övriga börsen de senaste tio åren.

– Som bankkund har det verkligen lönat sig att flytta sina sparpengar från ohållbara till mer hållbara fonder, säger Jakob König, projektledare för Fair finance guide på Sveriges konsumenter.

Han hoppas att det här leder till att fler banker och pensionsbolag skyndsamt säljer av fossilbolag som inte kan eller vill ställa om i enlighet med Parisavtalet.

Gröna investeringar

I Sverige har flera stora aktörer börjat att lägga om sina investeringar mot hållbarhet. Handelsbanken har gjort en storsatsning och i princip slutat investera i fossilbolag, med undantag för bolag som har omställningsplaner i enlighet med Parisavtalet. Skandia meddelade nyligen att de kommer att utesluta 25 stora fossilbolag med omedelbar verkan och målet är 75 procents minskning av fossila investeringar till 2025. Även Swedbank har tagit beslut om att investeringar ska anpassas till Parisavtalet, enligt sajten Supermiljöbloggen.

–  Vi väntar nu på att Nordea, Danske bank och SEB ska komma med tydliga mål om att fasa ut fossilt och ställa om sin finansiella verksamhet i enlighet med Parisavtalet. Det finns ingen framtid i fossil energi, varken ekonomiskt eller miljömässigt, säger Jakob König.