Radar · Utrikes

”Folkets strejk” inledd i Belarus – 170 gripna

Svetlana Tichanovskaja, i mitten, under en demonstration i Köpenhamn den 23 oktober 2020.

Över 170 människor har gripits i Belarus efter att en landsomfattande strejk inletts på måndagen, uppger människorättsorganisationen Vjasna.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja hade gett Belarus auktoritäre ledare Alexandr Lukasjeko till söndagen på sig att ge upp makten, sätta stopp för våldet mot demonstranter och släppa politiska fångar. Om inte, varnade hon, inleds strejken.

Anklagas för valfusk

Den sittande presidenten, som av oppositionen anklagas för valfusk i presidentvalet 9 augusti, ignorerade ultimatumet. Dessutom slog polisen till hårt mot demonstrationer i söndags, då över 500 personer greps.

”Anställda på statliga fabriker och företag, transport- och gruvarbetare, lärare och studenter har gått ut i strejk sedan i morse”, sade Tichanovskaja i ett uttalande på måndagsmorgonen.

"Vi vill leva fritt"

Ännu saknas uppgifter på exakt hur många som deltar i strejken, Tichanovskaja själv säger att det rör sig om ”en ofattbar nivå av solidaritet” men har inte nämnt någon siffra.

En av dem som deltar i strejken är byggarbetaren Natalja Bezrukova.

Vi är mot Lukasjenko-regimen. Vi vill inte se fler dödas och förtryckas. Vi vill leva i ett fritt demokratiskt land, säger hon om beslutet att gå ut i strejk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV