Radar · Migration

80 miljoner är på flykt i världen

100 miljoner människor har tvingats fly från sina hem under de senaste tio åren.

De senaste siffrorna från FN:s flyktingorgan UNHCR på antalet flyktingar i världen är den högsta siffran sedan andra världskriget. Dessutom visar Världsbankens senaste siffror på att den extrem fattigdom ökar för första gången på 22 år.

Världens flyktingar blir både fler och får allt längre till trygghet och försörjning. 80 procent av dem led av akut matbrist och undernäring redan före coronapandemin. UNHCR:s senaste rapport visar att allt färre flyktingar kan återvända hem. Under 1990-talet återvände i genomsnitt 1,5 miljoner flyktingar hem varje år. Under de senaste 10 åren har antalet sjunkit till cirka 390 000.

Cirka 4,2 miljoner väntade i början av året på beslut på sina asylansökningar. I Sverige bedömer Migrationsverket i sin senaste rapport att omkring 13 500 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2020 – det lägsta sedan millennieskiftet.

Flest flyktingar i utvecklingsländer

Av de 80 miljoner som har tvingats fly från sina hem under 2019  är 45,7 miljoner internflyktingar, flyktingar som är på flykt i sina hemländer. Vilket är den högsta siffran som någonsin uppmätts. De länder som har flest antal internflyktingar är Syrien, Colombia och Demokratiska republiken Kongo är tre av dem. Flest människor flyr från Syrien, Venezuela, Afghanistan, Sydsudan och Myanmar. 

Det land som enligt UNHCR agerade värdland åt flest flyktingar år 2018 var Turkiet. Då befann sig 3,7 miljoner flyktingar i landet. Därefter kom Pakistan med drygt 1,4 miljoner flyktingar, tätt följt av Uganda med cirka 1,2 miljoner och Sudan med 1,1 miljoner flyktingar.