Energi · Mat med Jenny

Veg of Lund i nytt samarbete med kycklingproducent

Veg of Lund har skapat en produkt baserad på potatis och rapsoljan.

En av Nordens största kycklingproducenter, Scandi standard, investerar fyra miljoner kronor i utvecklingen av växtbaserade alternativ till kött. Det är företaget Veg of Lund som ingått i det nya samarbetet.

Veg of Lund har sina rötter i Lunds universitet där man har gått från forskning till att också driva företag. Genom en särskild emulsion av potatis och rapsolja saluför företaget i dagsläget smoothien My foodie, men nästa år planeras även en växtmjölk.

Nu ska Veg of Lund alltså producera veganprodukter åt Scandi standard med målet att erövra även en internationell marknad. Förhoppningen är att kunna lansera en ny kategori livsmedel som ska användas som bas för alternativ till kyckling och rött kött.

– Tillsammans med Scandi standard har vi goda förutsättningar att inom två år gå från start till att marknadslansera en nyttig, klimatsmart produkt av köttkaraktär, med smak och konsistens som passar för många maträtter, säger Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV