Radar · Inrikes

Hovrätten friar Eskil Erlandsson

Före detta landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) på väg in till förhandlingarna i tingsrätten i Stockholm förra året.

Tidigare jordbruksminister Eskil Erlandsson frias av Svea hovrätt för två fall av sexuellt ofredande.

Målet har tagits upp i hovrätten efter att den friande domen i Stockholms tingsrätt överklagades av två av tre målsägande.

Nu står det klart att Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom, och alltså väljer att fria Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande mot två kvinnor.

Vid en lunch

Fallen rör två moderata riksdagspolitiker som vittnat om att de utsatts för beröringar på låren på en middag 2016 respektive en lunch 2018.

I tingsrätten prövades även en tredje händelse, vilken rörde en centerpartist som uppgett att hon utsatts för Erlandssons beröring vid Centerstämman 2017. Tingsrätten konstaterade i det fallet att bevisningen inte räckte till.

I de två andra fallen ansåg tingsrätten det bevisat att två kvinnliga moderata riksdagspolitiker visserligen blivit utsatta för beröringar, men att ingen av dessa hade den tydliga sexuella prägel som krävs för straffansvar.

Åklagaren valde att inte överklaga domen till hovrätten.

Kan ha kommit åt

Eskil Erlandsson sade sig i tingsrätten inte minnas någon av händelserna, även om han heller inte förnekade att han kan ha suttit bredvid kvinnorna. Men i sådana fall har han inte medvetet berört dem utan råkat komma åt dem när han mot sina egna lår masserat lederna i händerna.

Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig. Att han på grund av en annan fysisk åkomma dessutom måste sitta bredbent kan också ha bidragit, enligt försvaret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV