Radar · Integritet

EU-parlamentet vill förändra polsk abortlag: ”Det är oerhört viktigt”

I EU-parlamentet pågår nu en debatt  om en resolution för kvinnors rätt till abort i Polen, vilken kommer efter protester mot landets skärpta abortlagar.

Aborträttigheter i Polen debatteras i EU-parlamentet. I går uttryckte en majoritet av ledamöterna stöd för de demonstranter som har gått ut på gatorna, trots en pandemi, mot ytterligare inskränkningar i aborträtten.

Helena Dalli, EU-kommissionär med ansvar för jämställdhet, uppgav att hon ”hoppas helhjärtat att dessa röster lyssnas på”.

– Starka kvinnors rättigheter är en tillgång och en prestation som hela Europa måste vara stolta över men framsteg är svåra att vinna och lätt förlorade. Det ser vi i Europa och världen över, säger hon rapporterar Euronews.

För drygt en månad sedan beslutade Polens konstitutionsdomstol att abortlagen – som endast tillåter abort efter våldtäkt, vid fara för mammans liv eller allvarliga fosterskador – inte är förenlig med konstitutionen samt att abortvård vid svåra fosterskador är olagligt. Polens abortlagstiftning är bland de mest restriktiva i Europa.

Ny abortlag har inte införts än

Efter beslutet samlades över 100 000 personer på Warszawas gator i en av flera massiva protester mot de kringskurna rättigheterna, enligt SVT. Reaktionerna sköt fram  implementeringen och ledde till att den högerkonservativa presidenten Andrzej Duda kom med ett förslag som tillåter aborter vid livshotande födelsedefekter.

I debatten i EU-parlamentet kallade Iratxe Garcia Perez, gruppledare för Progressiva förbundet av Socialdemokrater, det ”fullständigt oacceptabelt att kvinnors rättigheter attackeras på 2000-talet i ett EU-land, som sker i dag i Polen”, enligt Euronews.

Parlamentarikern Jadwiga Wisniewska från det polska regerande partiet Lag och ordning uppgav att domen följer konstitutionen och att FN ska respektera medlemsländernas rätt att bestämma över sin sjukvård, enligt nyhetskanalen.

”Erbjuda polska kvinnor abort”

EU-parlamentarikern Malin Björck (V) och Stockholms oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) skriver om att ta ställning för aborträtten på ETC debatt.

”Det är oerhört viktigt att omvärlden nu fortsätter att stötta dessa folkliga protester. Ett stöd för aborträtten i Polen är inte bara ett ställningstagande för kvinnors rätt att själva bestämma över sina egna kroppar.”

De vill att Sveriges regering ska protestera mot den polska regeringens inskränkningar av aborträtten, uppmana regioner att erbjuda polska kvinnor att göra abort i Sverige och trycka på för kravet på efterlevnad av rättsstatens principer och grundläggande rättigheter för att ett land ska få tillgång till medel från EU:s långtidsbudget.

I dag ska EU-parlamentet rösta om en icke-bindande resolution för kvinnors rätt till abort i Polen.