Radar · Morgonkollen

Etiopisk militär inleder ”slutfas” i Tigray

Tiotusentals människor har flytt från striderna i Tigray i Etiopien till grannlandet Sudan.

Etiopiens federala styrkor har inlett vad regeringen beskriver som slutfasen i offensiven i regionen Tigray, meddelar premiärminister Abiy Ahmed. Detta efter att ett ultimatum till Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) om att kapitulera löpt ut.

”De 72 timmar som det kriminella TPLF-gänget haft på sig för att ge upp på ett fredligt sätt är nu över och vår insats för att upprätthålla lag och ordning har gått in i sin slutfas”, twittrar Abiy Ahmed.

Kommunikationen till Tigray är avskuren och tillträdet hårt kontrollerat vilket gör det svårt att bekräfta parternas uppgifter om striderna.

Regeringsstyrkorna har de senaste dagarna uppgett att de omringat regionhuvudstaden Mekele, med omkring en halv miljon invånare, inför den planerade slutoffensiven.

Varnat för krigsbrott

Tonläget har varit hotfullt från båda sidor och FN, EU och människorättsorganisationer har varnat för risken för allvarliga krigsbrott.

”Under denna avslutande fas kommer stor omsorg att ägnas åt att skydda oskyldiga civila från skada”, hävdar Abiy Ahmed, som också påstår att tusentals TPLF-soldater redan kapitulerat.

”Stora ansträngningar kommer att göras för att se till så att staden Mekele, som byggdes genom vårt folks hårda arbete, inte blir allvarligt skadad”, tillägger han.

Tiotusentals på flykt

Afrikanska unionen har skickat sändebud till Addis Abeba i försök att få till ett stopp för striderna. Men Abiy Ahmed, som i fjol fick Nobels fredspris, har avfärdat erbjudanden om medling mellan regeringen och TPLF.

Premiärministern beskriver konflikten som en intern angelägenhet och militärinsatsen som en del i att återställa lag och ordning i den upproriska regionen.

Hundratals, om inte tusentals, människor har dödats under tre veckor av strider i Tigray och omkring 42 000 människor har flytt över gränsen till Sudan.

Fakta: Tigray

• Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.
• Huvudstad är Mekele.
• Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy • Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.
•Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV