Radar · Nyheter

Stor oro för konsekvenserna av ett coronautbrott i Syrien

Sjukhuspersonal desinfekterar och städar utanför ett sjukhus i Qamishli, i nordöstra Syrien på gränsen mot Turkiet.

Fall av coronaviruset covid-19 har nu bekräftats i Syrien. Om det bryter ut på allvar i landet kommer konsekvenserna för befolkningen bli enorma, skriver den amerikanska människorättsorganisationen International rescue committee i ett pressmeddelande.

Kriget i Syrien är inne på sitt tionde år. Efter nio år av krig är landets hälso- och sjukvård slagen i spillror, precis som otaliga städer och samhällen. Fall av coronaviruset har nu bekräftats i landet, något som enligt många bara varit en tidsfråga. Att det dröjt så länge betyder inte heller att det inte redan finns smittade i landet – bara att det tagit tid att upptäcka eller bekräfta smittan.

I de nordvästra och nordöstra delarna i landet, som under de sensate månaderna sett allt intensivare strider och konflikt, kommer konsekvenserna bli störst, enligt International rescue committee (IRC).

– Förhållandena i Idlib är perfekta för att en spridning av sjukdomen ska ske. En brist på mat, rent vatten och exponering för kallt väder har redan försämrat hundratusentals människors hälsa, vilket gör dem ännu mer sårbara för en sjukdom som kan spridas så snabbt som covid-19. Även om det hittills inte har funnits några bekräftade fall i Idlib, är det ännu inte klart var testning kommer att genomföras, och det är möjligt att sjukdomen redan finns bland befolkningen, säger Misty Buswell, IRC:s direktör och rådgivare i Mellanöstern.

I nordöstra Syrien, där bland annat lägret al-Hol ligger, fungerar ett av sexton sjukhus, enligt Buswell. Hjälpsändningar från FN kan inte heller passera gränsen, vilket gör resurserna små. Viruset har redan orsakat stora problem i länder med fungerande sjukvård.

I nordvästra Syrien, där bland annat Idlib och Afrin ligger, finns det endast tre sjukhus med intensivvårdsavdelningar. 15 till ska uppgraderas – men det är ännu osäkert med hur många sängar kapaciteten kommer öka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV