Glöd · Ledare

Dags att rikta blicken mot de fattiga länderna också

Det läggs svindlande mängder pengar på att hålla svenska företag flytande, för ett tag sedan 300 miljarder för att underlätta för större företag i drabbade branscher. Några dagar senare vek man 1,5 miljarder direkt till SAS. I går presenterades förslag omfattande 55 miljarder för att hjälpa småföretag. Utöver det har man bland annat tillgängliggjort 500 miljarder i krediter för att banker ska kunna låna ut. Summor som svindlar. Det är svårt att få riktigt en känsla för hur mycket pengar vi kan lägga när vi inte längre bekymrar oss om budgettak.

I går gick FN ut och bad världens länder om cirka 20 miljarder kronor för att hjälpa till att bekämpa corona i de fattigaste länderna. Här handlar pengarna om att underlätta för dem som drabbas i svallvågorna av covid-19, där handlar det istället om testkit, medicinska förnödenheter, handtvättsstationer, informationskampanjer och förmågan att flytta arbetare dit de behövs som mest.

Jag bara hoppas att vi behandlar FN:s begäran om pengar med samma frikostiga inställning, för om vi tycker att vi har en kris här, gissa hur det kommer se ut i regioner som Idlib och länder som Libyen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV