Radar · Nyheter

Åtalad Christchurch-skytt erkänner moskédåden

Avspärrningar utanför al-Noor-moskén i centrala Christchurch, dagen efter dåden.

Australiern Brenton Tarrant har erkänt sig skyldig till moskédåden i Christchurch i Nya Zeeland för ett år sedan. Det innebär att ingen utdragen rättegång behöver hållas.

29-åringen Brenton Tarrant gör en helomvändning och erkänner 51 mord, 40 mordförsök och ett terrorbrott, från att tidigare ha nekat till alla anklagelser. Erkännandet skedde via videolänk från fängelset i Auckland.

Personal vid en domstol i Christchurch fick snabbt kallas samman för att höra Tarrant. På grund av oro för coronavirusspridning tilläts bara ett fåtal personer närvara i domstolssalen.

– Han har bedömts skyldig till var och en av åtalspunkterna, säger domaren Cameron Mander, och säger att det är ett stort steg framåt för att kunna avsluta rättsprocessen.

Kan nu dömas

Mander säger att det nu inte finns någon anledning att hålla den sex veckor långa rättegång som var tänkt att inledas den 2 juni. Domstolen kan i stället döma honom på alla 92 åtalspunkter.

När ett sådant beslut kan komma är oklart, Tarrant är häktad till och med den 1 maj.

Premiärminister Jacinda Ardern säger i ett uttalande att erkännandet kan innebära en lättnad för många av dem vars liv slogs i spillror i samband med dådet.

Viss lättnad

Det var den 15 mars förra året som gärningsmannen gick in i al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. En andra skottlossning ägde rum i Linwood-moskén. Bland offren fanns äldre, kvinnor och barn. Skjutningarna livesändes på internet.

Bland muslimer i Christchurch märktes en viss lättnad efter beskedet. Många har befarat en jobbig rättsprocess, där Tarrant kunde ha getts möjligheten att sprida sitt hat.

– Jag har bett för honom och han har fattat rätt beslut. Jag är nöjd med att han känner sig skyldig. Det är en bra start, säger Farid Ahmed, vars fru dödades i dådet, till TVNZ.