Radar · Miljö

Vuxna sko-strejkar på lördag

Klimatmanifestationen Sko(!)strejk för klimatet på trappan till Stadshuset i Malmö 24 april, då Fridays for future skulle haft sin globala skolstrejk.

Den 30 maj arrangeras sko-strejker för klimatet på minst 22 platser i Sverige, med syfte att få stödpaketen i coronakrisen att bidra till ett hållbart samhälle. Initiativet kommer från Saturdays for future, vuxnas svar på ungdomsrörelsen Fridays for future.

– Varje svensk förbrukar i snitt tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar tillsammans motsvarande 4,2 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Petra Palmén från Saturdays for future och initiativtagare till strejken i ett pressmeddelande.

Att strejka genom att ställa ut skor är ett sätt att dra uppmärksamhet åt klimatfrågan när man med anledning av pandemin inte bör träffas fysiskt i stora grupper. Arrangörerna, som utöver Saturdays for future är Klimataktion och olika Fridays for future-grupper, rekommenderar max 8 personer per plats. En liknande strejk arrangerades av Fridays for future i Malmö i slutet av april i år.

– I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir sko-strejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion.

De strejkandes mål är att omstarten efter krisen ska sätta människor och miljö främst, lämna fossilekonomin bakom oss samt ”framtidssäkra” samhället, det vill säga gör det hållbart inför framtida kriser. Där ingår bland annat klimatanpassning och hållbar matförsörjning.