Radar · Integritet

Våldsutsatt ungdom i ny rapport: ”Jag tyckte jag bodde i helvetet”

Maskrosbarns nya rapport visar att 81 procent tillfrågade unga är utsatta för psykiskt våld.

81 procent av ungdomarna i barnrättsorganisationen Maskrosbarns nya undersökning uppger att de är utsatta för psykiskt våld. Alla tillfrågade har minst en förälder med problem som missbruk och psykisk ohälsa.

Socialtjänst och kvinnojourer larmar om ett ökat våld i nära relationer i samband med coronapandemin. Den rikstäckande barnrättsorganisationen Maskrosbarn anser att utsatta ungdomars perspektiv fattas, och lämnade i förra veckan sin rapport, ”Jag tyckte jag bodde i helvetet”, till  jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

Maskrosbarn arbetar med att ge stöd till unga mellan 13 och 19 år. Organisationen har funnits sedan 2005 och har olika program, utbildningar och föreläsningar runtom i landet för unga och för vuxna inom till exempel skol- och myndighetsvärlden.

I den nya undersökningen ”Jag tyckte jag bodde i helvetet” får 112 ungdomar från Maskrosbarns stödverksamhet svara på en enkät med frågor om att bli utsatt för fysiskt eller psykiskt våld av sin förälder eller andra omsorgspersoner.

Ungdomarna har också haft möjlighet att skriva öppna svar i enkäten. Det har också gjorts djupintervjuer med nio av de svarande ungdomarna som alla har erfarenhet av att utsättas för olika typer av våld av sina föräldrar eller andra vuxna som de bor eller har bott tillsammans med.

Stor utsatthet

Rapporten visar att hela 81 procent av ungdomarna i rapporten har blivit utsatta för psykiskt våld av en förälder eller vuxen som de bor med.

”I och med den psykiska misshandeln, när det har sagts saker, då har det ju blivit att då har jag ju börjat tro på det själv. Då har jag ju skapat ett eget
mantra att ’du är inte värd någonting, du duger inte, du är dum i huvudet’ alltså sådana saker”, säger en av de intervjuade ungdomarna i rapporten.

64 procent av de svarande ungdomarna har blivit utsatta för fysiskt våld av en förälder eller vuxen som de bor med. Det kan till exempel handla om sparkar, knuffar, stryptag och att få saker kastade på sig.

Nästan en tredjedel, 29 procent, har blivit utsatta för sexuellt våld av en förälder eller person som de bor med.  Den här typen av våld har varit svårast att prata om för ungdomarna. 

Närmare två tredjedelar, 64 procent, av ungdomarna i rapporten har berättat för vuxna om vad de har blivit utsatta för men har ofta känt sig svikna när vuxenvärlden inte har agerat och sett till att de får hjälp.

Grundarna av Maskrosbarn, Therése Jarland och Denise Madsen, möttes när de gick i gymnasiet och delade liknande erfarenheter av föräldrar med missbruk och psykisk ohälsa. Båda två kände sig också ensamma i situationen.