Radar · Politik

Signalspaning på ny myndighet för psykologiskt försvar

Den nya, föreslagna myndigheten ska "stödja, stärka och samordna samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret", enligt utredaren.

En ny myndighet som leder och samordnar Sveriges psykologiska försvar bör inrättas, enligt en statlig utredning.

Syftet med vårt psykologiska försvar ska vara att ”värna det öppna och demokratiska samhället, den fria åsiktsbildningen samt Sveriges frihet och oberoende” enligt utredaren Anders Danielsson. Det rapporterar TT.

Den nya myndigheten ska ha nära samarbete med Försvaret och instanser som Säkerhetspolisen, Säpo och Försvarets radioanstalt, med rätt till signalspaning.

Myndigheten ska ”stödja, stärka och samordna samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret”, enligt utredaren, det vill säga identifiera, analysera och möta otillbörlig informationspåverkan.

Det kan till exempel handla om cyberangrepp mot svenska myndigheter, förtroendevalda, organisationer, företag, redaktioner, journalister, forskare, tjänstemän och debattörer.

Utredningen föreslår också att ett nationellt centrum för psykologiskt försvar  mot otillbörlig informationspåverkan upprättas, men föreslår däremot inte att den här myndigheten ska få någon beslutanderätt över andra myndigheter. Den ska ha en samlande roll.

– Myndigheten ska i fred, vid höjd beredskap och i krig stödja, stärka, samordna och utveckla samhällets samlade motståndskraft inom det psykologiska försvaret, säger utredaren Anders Danielsson enligt TT.

Det svenska psykologiska försvaret

Det svenska psykologiska försvaret inrättades i samband med kalla krigets början 1954.
År 1985 omorganiserades Beredskapsnämnden till Styrelsen för psykologiskt försvar, som i sin tur blev föregångaren till dagens Myndighet för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Samordningen av arbetet med psykologiskt försvar har hanterats som en civil myndighetsuppgift sedan 1950-talet och har inte inbegripit offensiva psykologiska operationer (det vill säga försök från Sveriges sida att påverka motståndaren).
I MSB:s instruktion från regeringen har uttrycket ”psykologiskt försvar” inte använts, men det har funnits ett antal verksamheter inom myndigheten som bidragit till Sveriges psykologiska försvar.
Fram till i dag har syftet med ett psykologiskt försvar i Sverige varit att säkerställa den svenska befolkningens försvarsvilja och motståndskraft mot påtryckningar och desinformation från motståndaren, inom ramen för ett – så långt det är möjligt under dessa extrema förhållanden – demokratiskt, öppet samhälle, med åsiktsfrihet och fria medier. Ingen censur ska förekomma.
Källa: MSB och Svt nyheter