Zoom · Analys

Nu hårdnar kritiken mot Trump

Donald Trumps golfspelande under helgen möter hård kritik från både hans politiska motståndare och från republikaner.

Donald Trump har under hela sin tid som president kunnat surfa på en ekonomi som har varit  ovanligt stark med amerikanska mått mätt. Med corona har läget förändrats och nu växer kritiken mot honom.

Den amerikanska arbetslösheten har varit låg och också många minoritetsgrupper har haft det förhållandevis bra. Innan coronakrisen slog till såg det också länge ut som om han skulle ha goda chanser att bli återvald. Eftersom hans politiska program i princip bara har gått ut på att stimulera ekonomin, sänka skatter och ta bort det han uppfattar som onödiga hinder för marknaden har han haft svårt att hantera den bottenfrysning av ekonomin som pandemin har inneburit.

I landet bor 4,25 procent av världens befolkning men en dryg fjärdedel av jordens rapporterade coronafall finns där. Dödstalet i USA har passerat 100 0000 och Trump har fått allt svårare att motsvara förväntningarna på honom. I helgen spelade han golf medan medierna och Joe Bidens kampanj kritiserade honom hårt för hans frånvaro, bland annat i en reklamfilm på Twitter.

Joe Scarborough och MSNBC

Trump har haft svårt att agera landsfader. När kraven har ställts på att han ska verka som en samlande kraft har han snarare svarat med att gå på motattack. Vissa dagar har han twittrar över hundra gånger om olika motståndare, om inbillade och verkliga oförätter. I helgen har han framförallt hetsat mot Joe Scarborough, en före detta republikansk politiker som nu är nyhetsankare på liberala nyhetskanalen MSNBC.

Joe Scarborough har kritiserat Trump hårt under hela hans presidenttid och Trump har svarat aggressivt. På sistone har presidenten riktat in sig på en olycka som skedde på Scarboroughs kampanjkontor 2001. En anställd dog i en olycka, hon svimmade när hon stod på ett bord för att ordna något, föll ner, slog huvudet illa och dog av skadorna.

Joe Scarborough var inte på plats när olyckan skedde och ingen misstänkte brott vid tillfället. Men Donald Trump är besatt av händelsen, färgad av sin ilska mot MSNBC i allmänhet och Joe Scarborough i synnerhet. Han har tidigare anklagat Scarborough för att vara iblandad i olyckan, men nu har han gått ut i en veritabel twitterkampanj där han kräver att olyckan ska utredas och anklagat Scarborough för mord.

Scarborough gillar att reta upp presidenten och har under de senaste veckorna svarat med hård kritik av Trump, men har ännu inte besvarat den senaste stormen från honom. Däremot har Scarboroughs fru, hans kollega på MSNBC:s morgonprogram Morning Joe, Mika Brzezinski kontaktat Twitter för att begära att Trump stängs av, åtminstone tillfälligt. Hon menar att det är märkligt att Trump har fått bryta mot Twitters regler så länge utan någon reaktion från företaget.

Det gäller inte bara förtalskampanjen mot hennes man, som lett till att  av debattörer i USA uppmuntrat Scarborough att stämma Trump, trots att presidenten till stor del skyddas från åtal av landets grundlag, utan också andra fall av förtal och ärekränkning som Trump gjort sig skyldig till.

I helgen har han retweetat meddelanden från extrema högerföreträdare med grovt rasistiska och misogyna påhopp på demokratiska politiker. Där påstås av representanthusets talman, Nancy Pelosi skulle vara full på jobbet. I andra tweet kallas Hillary Clinton för “skank” och en afroamerikansk kandidat till viceprecidentjobbet under Joe Biden jämförs med en späckhuggare för att skambelägga hennes vikt.

Inte hela USA:s ledare

Trump har aldrig sett sig som hela USA:s president, han har varit tydlig med vad han står för och med att han föraktar liberaler och i synnerhet den liberala, progressiva vänstern. Men nu har han börjat att göra sig ovän också med de egna. Eftersom han fruktar en förlust i presidentvalet i november alltmer, opinionsundersökningarna ger alla den bilden, försöker han mobilisera sina följare med allt större aggressivitet.

Bland annat kritiserar han poströstning hårt. Av någon anledning har han fått för sig att poströstning skulle kunna missgynna honom, ett påstående som verkar sakna grund. Likaså hävdar han att risken för fusk är stor vid poströstning vilket skulle missgynna honom, men de mycket, mycket få fall av fusk i samband med sådan röstning har till stor del begåtts av republikaner. Många delstater förbereder sig på att utöka möjligheten att rösta på distans, också republikanskt styrda, men Trump hotar bara demokratiska guvernörer med represalier.

Reaktioner från höger

Nu börjar republikanska företrädare reagera på Trumps oförmåga att styra landet. Flera debattörer på högerkanten har med allt större kraft krävt att han ska hålla tyst om sina konspirationsteorier. De säger att framförallt hans fixering vid de falska anklagelserna mot Joe Scarborough har börjat att skada partiet allvarligt.

Flera av den annars mycket Trumptrogna nyhetskanalen Fox ankare har också gått ut i öppet motstånd mot Trump och nu börjar konservativa politiker ute i landet inse att deras möjlighet att återväljas till Kongressen eller lokala politiska församlingar är hotade på grund av Trumps beteende.

Än så länge har inte tongivande krafter i Republikanska partiet centralt börjat att ifrågasätta Trumps kandidatur i höstens val, men kritiken mot honom växer och den tidigare guvernören i Massachusetts, Bill Weld, har ställt upp som motkandidat. Weld är ännu inte en känt namn på nationell nivå, men har redan börjat samla en växande skara bakom sig. Vi kan räkna med att tonläget kommer att bli allt mer högljutt de kommande veckorna.