Hundratusentals personer har stämt kemijätten Bayer för att ogräsgiftet Roundup ska ha orsakat dem lymfcancer. Nu finns ett muntligt avtal om förlikning, rapporterar Bloomberg news.
Non-Hodgkins lymfom är en sorts lymfcancer som hundratusentals personer säger sig ha insjuknat i som en följd av exponering av ogräsmedlet Roundup. De har därför stämt kemijätten Bayer, som ”ärvde” stämningarna från Monsanto, som Bayer köpte för två år sedan. 52 500 av fallen har hittills tagits upp i rätten.
Bayer meddelade i måndags att ”framsteg” har gjorts i fråga om skadeståndsanspråken, i form av förlikning. Enligt ett muntligt avtal ska mellan 50 000 och 85 000 personer ingå, rapporterar ATL. Summan är ännu inte känd. Avtalet ska offentliggöras i juni.
I fjol fick Bayer efter ett domstolsbeslut betala 87 miljoner dollar i skadestånd till ett par som fick cancer efter exponering av Roundup.
Ogräsgiftet innehåller glyfosat, som är världens mest använda kemiska bekämpningsmedel. Ämnets skadlighet saknas ännu vetenskaplig konsensus om, och frågan utvärderas för närvarande av Frankrike, Nederländerna, Sverige och Ungern. Inom EU är glyfosat tillåtet åtminstone fram till år 2022.
Ett 20-tal växtskyddsmedel som är godkända i Sverige innehåller glyfosat, men de får endast användas före sådd och efter skörd.
Roundup, som stämningarna rör, innehåller även en rad andra ämnen. Som Syre tidigare skrivit om är den kombinerade effekten av olika ämnen i växtskyddsmedel inte heller tillräckligt riskbedömd.
Läs mer: Riskbedömningen av kemikalier otillräcklig (artikel från 21 februari 2020).