Glöd · Ledare

Att bli av med jobbet ska inte behöva vara hela världen

Reformera arbetsrätten, annars röstar vi nej till er regering, sa Centerpartiet. Rör inte arbetsrätten, då fäller vi er regering, sa Vänsterpartiet. Men hur det nu var fick vi en regering under vintern efter valet 2018, och den sitter kvar än. 

Nu börjar frågan brännas. Den första juni kommer regeringens utredning att läggas fram, och i SVT:s Agenda i söndags kunde vi ta del av delar av det förslag som kommer. Bland annat ska fem, istället för som i dag två, kunna undantas från turordningsregeln – alltså den regel som säger att den senast anställda är den som får gå först. På små företag ska facket inte heller kunna ogiltigförklara en uppsägning så att den anställda får ha kvar jobbet och lönen tills tvisten är avgjord.

Det finns fler förslag i utredningen, bland annat om kompetensutveckling och visstidsanställdas möjligheter att bli tillsvidareanställda, men det är förslagen om las som har väckt debatt. Jonas Sjöstedt sa i Agenda att det kommer att bli tysta, rädda arbetsplatser där man håller sig väl med chefen för att inte få sparken, och att det kommer att leda till kaos i arbetslivet. Medan Lise-Lott Argulander, jurist på branschorganisationen Företagarna, säger att de här förändringarna behövs för att företagare i dag inte vågar anställa folk eftersom det är för dyrt och krångligt att bli av med dem sen. Och framför allt behövs de just nu, menar hon. När fler och fler blir arbetslösa på grund av pandemin. Annars kommer det att bli kaos på arbetsmarknaden.

Vi har alltså att välja mellan kaos i arbetslivet och kaos på arbetsmarknaden. Ängsliga arbetsköpare eller rädda anställda – en sorts terrorbalans. 

I DN jämförs förslaget med det danska flexicurity-systemet, som bygger på att anställningsskyddet inte är så starkt, men att den som blir av med jobbet snabbt ska kunna få ett nytt. Dessutom är det högre ersättningsnivåer i a-kassan – ”det ska inte vara en ekonomisk katastrof att bli av med sitt jobb” säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt, till DN. Men om det lagförslag som regeringen planerar innehåller något sådant har det i alla fall inte läckt ut ännu.

Och där någonstans närmar vi oss pudelns kärna. Vem som nu skalar en pudel. Att man vill hålla så hårt i anställningstryggheten är en följd av den strikta arbetslinjen. Jobbar du inte finns det en hel stab tjänstemän som ska se till att du blir så illa tvungen, att a-kassan sjunker medan månaderna går, hela den stora förnedringsverkstaden. Det är därför det överhuvudtaget finns en risk att arbetsplatserna skulle kunna bli tysta och rädda, som Jonas Sjöstedt säger.

Men när det gäller att släppa taget om arbetslinjen är centerpartister och vänsterpartister ungefär lika rädda. Än så länge får man gå utanför riksdagen för att hitta någon som vågar, men det är tankar som uppstår på allt fler ställen i pandemins spår. Det ska inte behöva vara hela världen att bli av med jobbet. 

Att tälta i skogen med barn och barnbarn – fast i eget tält för distansens skull.

Kärnvapen i händerna på någon som saknar både impulskontroll och vett.