Radar · Nyheter

WHO pekar ut Sverige som särskilt riskland

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att vården kan komma att drivas till sin bristningsgräns i bland annat Sverige.

Sverige finns bland elva europeiska länder som Världshälsoorganisationen WHO har utfärdat en särskild varning för, rapporterar Daily Express.

På grund av att spridingen av coronaviruset åter ökar markant riskerar hälso- och sjukvården i dessa länder att pressas till gränsen för vad den klarar av under hösten, då även säsongsinfluensa väntas kräva vårdens resurser.

– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna, säger WHO:s Europa-ansvarige Hans Henri Kluge.

– I elva av dessa länder har antalet nya fall lett till en så märkbar ökning att om den inte åtgärdas så kommer sjukvården åter kommer att pressas till sin bristningsgräns, fortsätter han.

De elva länderna är förutom Sverige, Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.