Radar · Politik

S vill ha mål för färre flyktingar – partistrid upp till ytan

Flyktingar i Turkiet på väg mot gränsen till Grekland och gränsövergången Pazarakule, Edirne.

Socialdemokraterna är beredda att göra upp med Moderaterna om en mer restriktiv migrationspolitik.  Men partimedlemmar är oense: Dumt, både sakpolitiskt och strategiskt, anser Tro och Solidaritets Ulf Bjereld. Ett steg framåt, tycker kommunalrådet Jimmy Jansson.

Under torsdagens möte i migrationskommittén la Socialdemokraterna fram ett förhandlingsbud som SVT Nyheter tog del. Det innehåller flera förslag i restriktiv riktning. Mest kontroversiellt är ett volymmål, eller riktmärke som partiet kallar det, för asylmottagandet.

Socialdemokraterna vill utforma målet så att Sverige inte tar emot fler flyktingar i förhållande till folkmängd än övriga EU-länder. Det skulle innebära uppehållstillstånd till något färre personer än i dag. Moderaterna har tidigare föreslagit ett volymmål som skulle göra att Sverige tog emot 70 procent färre människor.

Enligt uppgifter till Expressen är Socialdemokraterna beredda att runda regeringspartnern Miljöpartiet, som är starkt kritiska till förslagen på åtstramningar. Enligt tidningens källor skulle en uppgörelse kunna ske direkt i riksdagen istället för att regeringen la en proposition. Därmed retar S-ledningen nu upp inte bara Miljöpartiet, utan också delar av det egna partiet.

"Strategiskt olyckligt"

Flera socialdemokrater har argumenterat för att en uppgörelse med Moderaterna ”tar död” på en fråga som varit besvärlig för partiet under lång tid. Men de misstar sig, anser Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Vad än Socialdemokraterna säger för volymer kommer Moderaterna säga att det är alldeles för mycket. På så sätt behåller man konflikten. Förutom att det är sakpolitiskt fel är det också strategiskt olyckligt, säger han.

Ungdomförbundet SSU tillhör dem som förespråkar en uppgörelse med Moderaterna. Ordföranden Philip Botström antyder i en intervju i Expressen att Miljöpartiets hållning i migrationsfrågan är ”extrem”.

– Det är ingen hemlighet att det finns partier som har mer eller mindre extrema positioner i den här frågan, och det är därför det är så viktigt att det är just S och M som kommer överens, säger Philip Botström till Expressen.

Ulf Bjereld hör till dem som anser att ett volymmål är oförenligt med asylrätten och menar att det tvärtom är Moderaternas position som är extrem.

– Man borde komma ihåg att Moderaterna inte är alls det parti man tidigare gjorde upp med om migrationspolitiken, de har radikaliserats avsevärt och ligger i många avseenden nära Sverigedemokraterna, säger han.

"Asylrätten skjuten i sank"

Bland socialdemokrater som under lång tid argumenterat för en mer restriktiv migrationspolitik finns flera kommunalråd, däribland Eskilstunas Jimmy Jansson. Han menar att asylrätten i praktiken redan är satt ur spel, helt oavsett volymmål.

– Vi har 80 miljoner människor på flykt i världen och en global problematik som innebär att asylrätten är skjuten i sank till stora delar. Om inte svenska politiker skapar tillit för migrationspolitiken, då är jag rädd att vi snart har politiska majoriteter som gör vi inte kommer hjälpa en enda människa, säger han.

Jimmy Jansson anser att trångboddhet, arbetslöshet och andra sociala problem gör att Sverige måste strama åt asylmottagandet.

– Vi behöver ha en hållbar migrationspolitik som ligger i linje med vad vi tycker att människor ska ha för levnadsförhållanden i vårt land, säger han.

En annan del i Socialdemokraternas förhandlingsbud är att personer som får avslag inte ska få ansöka om asyl på nytt förrän om åtta år. I dag gäller fyra år och Moderaterna har föreslagit tio år.

S vill också att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel och att kraven för att få ett permanent uppehållstillstånd ska skärpas. Däremot vill man inte ha någon ytterligare skärpning av försörjningskravet för familjeåterförening, vilket varit det förslag Miljöpartiet uttryckt allra hårdast kritik mot. MP:s migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk utesluter ändå inte att partiet lämnar regeringen om S gör upp med M på egen hand.

– Det är inte omöjligt att det går så långt, sa hon i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

Något som talar emot att MP lämnar regeringen på grund av migrationen är att partiet i interna strategidokument pekar ut klimatfrågan som överordnad andra frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV